Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Esasında bizim bu mücadelemizden Suriye topraklarının bütünlüğünü, devletin egemenliğini, halkın birliğini düşünen yönetimin memnun olması lazım. Çünkü bizim yaptığımız şey, esasında onun otorite tesis edemediği, kontrol edemediği bir alanda terör örgütünün kurduğu hakimiyete son vermektir. Bu, Suriye'nin toprak bütünlüğüne büyük bir destektir." dedi.

        Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        "Zeytin Dalı Harekatı'nın ne zaman tamamlanacağına dair bir tahmininiz var mı? Rejim yanlısı terör gruplarının yeniden Afrin'e girme girişiminde bulunması halinde Türkiye buna nasıl karşılık verecek?" sorusu üzerine Bozdağ, harekatın başladığı ilk gün, bu harekatın hedefini "Terör örgütleri ve teröristler bölgeden temizleninceye ve bölgede huzur, barış, istikrar sağlanıncaya kadar mücadele edeceğiz." şeklinde açıkladıklarını hatırlattı.

        Bozdağ, bu hedefi ne zaman gerçekleştireceklerine ilişkin bir tahminleri olduğunu ancak arazi ve mücadele şartları ile pek çok şeyin bu mücadeleyi etkilediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

        "O nedenle ne kadar süreceğini kestirme, 'yüzde 100 şu kadardır' deme imkanı yok. Ama bizim açıkladığımız bütün hedefler gerçekleştiğinde bu harekat tamamlanmış olacaktır. O da bölge teröristlerden, terörden arındırılıncaya, huzur, barış ve istikrar sağlanıncaya kadar devam edecektir. Türkiye'ye 'kısa sürsün' diyenlere biz hep şunu söylüyoruz; biz de kısa sürmesini istiyoruz, harekatın aylarca sürmesini biz de arzu etmeyiz. Ama bizim koyduğumuz bir hedef var ve bu hedefi gerçekleştirmeden de bu harekatı biz bitirmeyiz, bitiremeyiz. Çünkü o hedef için biz bu harekatı başlattık.

        Biz başka ülkelere sormuyoruz. Şimdi Amerika kaç senedir Suriye'de, soruyor muyuz? Şu kadar kilometre uzaklıktan geldin, niye buradasın? Şimdi Afganistan'da soruyor muyuz, niye Afganistan'dasın? Irak'ta hala, niye oradasın? Onun için bunlar kendi ülkeleri söz konusu olduğu zaman gündeme gelmiyorsa, Türkiye söz konusu olduğunda da gündeme getirilmemesi lazım. Kimsenin bu konuda Türkiye'ye süre ve sınır tayin etme hakkı yoktur. Türkiye kendi ülkesi, halkı ve bölgedeki halkın güvende olacağı bir ortam oluşturana kadar bu harekatı devam ettirecektir. Bundan hiç ama hiç kimsenin tereddüdü olmamalıdır. Türkiye'nin bu noktadaki duruşunu, pozisyonunu da kimse artık test etmemeli. Bizim kararımız nettir, devam edecektir."

        - "Bunlar teyide muhtaç bilgiler değil"

        "Afrin bölgesinde rejim ile PYD-YPG terör örgütleri arasında birtakım kirli görüşmeler olduğuna dair bilgiler var. Bu bilgiler doğru, teyide muhtaç bilgiler değil ancak anlaşamadıkları konusunda da elimizde bilgiler var." ifadelerini kullanan Bozdağ, şu ana kadar rejimin Afrin bölgesine resmi birlikleri, askeri birlikleri soktuğuna, sokacağına dair doğrulanmış herhangi bir bilgi söz konusu olmadığını söyledi. Bozdağ, şunları kaydetti:

        "Ancak rejim yanlısı bazı milis güçler var. Bu milis güçlerin bir hareketliliği oldu. Topçularımızın atışıyla bunlar geldikleri gibi gerisin geriye gittiler.

        Türkiye, bölgedeki terör örgütleri ve bunların teröristlerini temizleyene kadar bu mücadeleye devam edecektir. Eğer orada rejim elbise değiştirip YPG/PYD kılığında oraya girerse, onlar hedeftir. Milisler girerse, onlar da hiç ayrıma tabi tutulmaz. Bu terör örgütlerinin yanında TSK'ya karşı kim mücadeleye girişirse, onlar bizim karşımızda hedef olur."

        Bozdağ, onun için terör örgütlerinin ortaya koyduğu algı operasyonunun gerçekleşmeyeceğini düşündüğünü vurgulayarak, PYD-YPG'nin Suriye devletini bölmek üzere kurulmuş, Suriye devletinin egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne karşı bir terör örgütü olduğunu söyledi.

        Bu terör örgütünün aynı şekilde Türkiye'nin de toprak bütünlüğü, siyasi egemenliği ve birliğini tehdit ettiğini ifade eden Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:

        "O nedenle hem Türkiye'nin düşmanıdır hem Suriye'nin düşmanıdır. Türkiye'nin bu terör örgütüyle mücadele edip bu örgütü etkisizleştirmesi ve o topraklardan çıkarması Suriye'nin toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine ve egemenliğine verilmiş çok büyük bir destektir. Esasında bizim bu mücadelemizden Suriye topraklarının bütünlüğünü, devletin egemenliğini, halkın birliğini düşünen yönetimin memnun olması lazım. Çünkü bizim yaptığımız şey esasında onun otorite tesis edemediği, kontrol edemediği bir alanda terör örgütünün kurduğu hakimiyete son vermektir. Bu Suriye'nin toprak bütünlüğüne büyük bir destektir. O yüzden ben rejim birliklerinin bu teröristlere yardım maksadıyla bölgeye geleceklerine pek ihtimal vermiyorum. Ama eğer rejimin bayrağı çekilerek, bu bayrağın altında bu teröristlerin saklanması, korunması, kollanması gibi bir durum olursa o zaman da Türkiye bu mücadeleden vazgeçmez. Çünkü biz sadece Suriye yönetiminin değil, hiçbir ülkenin bu terör örgütlerine destek olmasını istemiyoruz, bu terör örgütlerini korumasını istemiyoruz. Amerika'da dahil ve hepsine net söylüyoruz; kim ki bunlara destek olur, kim ki bunları korur, kollarsa Türkiye onun karşısında olur. Biz bu mücadele sırasında arazide teröristlerle mücadele ediyoruz. Teröristlere destek için gelen olursa onlarla da mücadele ederiz."

        -"Türkiye-ABD ilişkileri büyük zorluk içinde"

        ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Ankara ziyaretinde kurulması kararlaştırılan ortak mekanizmaya ilişkin soru üzerine Bozdağ, Türkiye-ABD ilişkilerinin çok büyük bir zorluk içinde olduğunu söyledi.

        İki ülke arasında çok ciddi güven bunalımına neden olan sorunların bulunduğuna işaret eden Bozdağ, "Yani kritik bir aşamadayız." dedi.

        Bozdağ, iki ülkenin de birbirine karşı güven konusunda sıkıntıları olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

        "Türkiye olarak ABD yönetimini bugüne kadar hiçbir konuda ama hiçbir konuda aldatmadık, çok net olduk. PYD konusunda netiz, YPG konusunda netiz, DEAŞ konusunda netiz, PKK konusunda, FETÖ konusunda, her konuda netiz. Ne dediysek, onu yaptık. 'Yapmayacağız' dediklerimizi de yapmadık. Ama muhataplarımızla konuştuk 'şunu yapacağız' dediler, yapmadılar, 'bunu yapacağız' dediler, yapmadılar. Hatta bazılarında dediklerinin tam tersini yaptılar. Sayın Başkan, 'Silah vermeyi durdurduk' dedi. Bu açıklamanın hemen üzerinden kısa bir zaman geçmeden gördük ki yüzlerce tırlık silah yardımı arazide yapılıyor. Biz o nedenle bu noktada muhataplarımızla güven noktasında ciddi zorluklar yaşıyoruz. ABD yönetiminin bize söylediklerini hayata geçirmesinin, söyledikleri kadar önemli olduğunu, hatta daha önemli olduğunu düşünüyoruz. O nedenle de bundan sonra biz icraata bakacağız."

        - Güven bunalımını aşmanın yolları

        Bozdağ, aradaki güven bunalımını aşmanın yolunun iki ülkenin birbirine verdiği sözleri tutmasından, "yapacağız" denilenlerin yapılmasından, "yapmayacağız" denilenlerin de yapılmamasından geçtiğini söyledi.

        "Eğer biz bunları karşılıklı olarak yapmazsak bu güven bunalımını aşamayız." ifadesini kullanan Bozdağ, iki ülke Dışişleri Bakanları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tillerson arasındaki görüşmeyi yeni dönem açısından son derece önemsediklerini vurguladı. Bozdağ, "Eğer kurulacak üçlü mekanizma başarılı bir şekilde çalışırsa aramızdaki güven bunalımını aşma konusunda önemli bir görev ifa edecek." dedi.

        - Üçlü mekanizmanın ele alacağı konular

        Bozdağ, bu üçlü mekanizmanın Suriye konularını ele alacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

        "PYD-YPG, Menbiç, Fırat'ın doğusu, DEAŞ... Bu bölgedeki bütün konuları ele alacak. İkincisi Irak konusu. Irak'ta yaşananlar, PKK dahil, bütün bunları ele alacak bir başka mekanizma. Bir diğeri de adli konular. FETÖ elebaşı, terörist başı Gülen ve FETÖ'cü teröristlerin Türkiye'ye iadesi, ABD'deki çalışmalarının sonlandırılması dahil pek çok adli konu ele alınacak. Türkiye'de de adli konular var, orada da adli konular var. Bunlar da ayrıca ele alınacak, incelenecek. Mart'ın 15'inden önceki bir tarihte ilk toplantının Washington'da yapılması planlanıyor. Bu toplantı da Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın koordinasyonunda eş zamanlı gerçekleşecek ve beraber çalışılacak. Ondan sonra sonuçlarını da biz hep beraber göreceğiz. Biz şunu istiyoruz; artık Türkiye'yi oyalamaktan vazgeçin. Türkiye'ye verdiğiniz sözleri tutun. Terör örgütlerine desteği kesin. Bundan sonra ayrıca destek vermeyin. Türkiye'ye karşı terör örgütlerinin yaptıkları bu saldırıları sonlandırması için terör örgütleri üzerinizdeki gücünüzü kullanın ve bunları sonlandırın. Bu terör örgütlerini Afrin'den ve bütün bölgeden, Türkiye ve Suriye ile bütün bölge için tehdit olmaktan çıkarın ve çıkarılmasına yardımcı olun."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler