Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, "Diplomasimiz Astana'da, Cenevre'de olduğu gibi diğer mecralarda da şehit sayımızın azaltılması, çatışmanın bir an önce bitmesi için var gücüyle çalışıyor." dedi.

        Şehit edilen Türk diplomatlar ve vatandaşlar, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı.

        Şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından başlayan anma programına, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız'ın yanı sıra birçok üst düzey Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, dışişleri mensupları, aralarında KKTC, Libya, Avusturya ve Belçika'nın Ankara büyükelçilerinin ve ABD'nin Ankara maslahatgüzarının da bulunduğu birçok yabancı diplomat ile şehit yakınları katıldı.

        Törende konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, Dışişleri Bakanlığının ASALA, JCAG ve ARA başta olmak üzere farklı terör örgütlerinin saldırılarında 40 mensubunu şehit verdiğini, birçok Dışişleri mensubunun ve yakınlarının da bu saldırılardan yaralı olarak kurtulabildiğini hatırlattı.

        Saldırılarda şehit olanların Dışişleri camiasının mensubu olmasının yanı sıra birer eş, anne, baba, kardeş veya evlat olduğunu vurgulayan Yıldız, "Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının yaşadığı bu büyük felaketin dünya diplomasi tarihinde benzeri yoktur. Bu travmaya rağmen şartlar ne olursa olsun ülkesine hizmet etme azim ve kararlılığından bir adım dahi geri atmayan fedakar çalışanlarımız yılmamışlar görevlerini en iyi şekilde yapmaya devam etmişlerdir." dedi.

        Terörün kaynağını sorgulamanın ve sorumlularını hatırlatmanın bir görev olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

        "Geçmişte yaşananları tek taraflı, seçici ve suçlayıcı bir tarih anlatısına dönüştüren, nefret ve kin söylemleriyle terörü besleyen ana kaynak radikal milliyetçi çevrelerdir. Aşırılıkların arkasındaki bu hastalıklı zihniyetin yaşatılması için bugün bile dünyanın farklı ülkelerinde yoğun gayretlerin sürdürülüyor olmasını kabul etmek mümkün değildir. Diplomatlarımız, kamu görevlilerimiz ve aile bireylerini hedef alan saldırıları gerçekleştiren teröristleri yücelten şiddeti körükleyen, radikalizmi ve aşırıcılığı tırmandıran bu tür söylem ve eylemleri yapanları ve bunlara destek verenleri bu vesileyle bir kez daha lanetliyoruz."

        Yıldız, şehit Dışişleri mensuplarının hatırasını yaşatmak için Dışişleri Bakanlığının yurt içi ve yurt dışında sosyal medya da dahil olmak üzere çalışmalar yürüttüğünü vurgulayarak, bugüne kadar Sydney, Ottawa, Lahey, Lizbon, Viyana'da şehitlerin anısına anıt ve plaket çalışmalarının tamamlandığını, Belgrad ve Burgaz'ın da yakında bu listeye ekleneceğini kaydetti.

        Yıldız ayrıca, Dışişleri şehitlerinin aziz hatıralarına yaraşır nitelikte ulusal ve uluslararası mecralarda gösterime uygun bir belgesel film projesi üzerinde çalışıldığını da vurguladı.

        - "Zeytin Dalı Harekatı daha büyük felaketleri önleyecek"

        Türkiye'nin ulusal güveniliği için Fırat Kalkanı Harekatı ve Zeytin Dalı Harekatında hayatlarını kaybeden asker, jandarma ve polisleri de şükran ve rahmetle andığını belirten Yıldız, bölgedeki ihtilafların arttığına ve kolay şekilde silahlı çatışmaya dönüştüğüne dikkati çekti.

        Zeytin Dalı Harekatının başlamasından bir hafta önce, Türkiye adına Astana görüşmelerine katılan müzakere heyetiyle Fırat Kalkanı Harekatı bölgesini ziyaret ettiğini belirten Yıldız, "Kaçınılmaz olarak verdiğimiz şehitler ve gazilerimizin anılarını komutanlarından, onlarla savaşan silah arkadaşlarından dinledik. Diplomasimiz Astana'da, Cenevre'de olduğu gibi diğer mecralarda da şehit sayımızın azaltılması, çatışmanın bir an önce bitmesi için var gücüyle çalışıyor. İnşallah buna katkımızın olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

        Fırat Kalkanı Harekatının başarısına dikkati çeken Yıldız, silahlı çatışmanın bitmesinin ardından Türkiye'nin kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin bölgede olağanüstü gayretle ortaya koyduğu hastane, okul, altyapı çalışmalarıyla Türkiye'ye yaraşır bir iş çıkarıldığını belirtti.

        Aynı gayretin Afrin'de de tekrarlanacağını belirten Yıldız, verilen kayıpların ilerde Türkiye'nin daha büyük badirelerle karşılaşmasını ve daha çok şehit verilmesini önlediği kanaatinde olduğunu söyledi.

        Yıldız, "Özellikle Afrin tartışmaları oluyor. Ama oraya giden herkes bunun gerekli olduğunu, ülkemiz ve bölge için daha büyük felaketleri önleyecek iyi planlanmış bir operasyon olduğunu görüyor. Özellikle sivil projelerle desteklendiğinde o bölge halkı için nasıl güzel bir tablo çıktığını görüyoruz." diye konuştu.

        Bakan Yardımcısı Yıldız, bir sonraki şehitleri anma töreninde Suriye'deki harekatların en az şehitle sonlanmış olmasını dileyerek, "Su uyur düşman uyumaz. Maalesef bugünlerde ülkemiz hakkında uluslararası alanda oluşan kamuoyu olgusu her an yeni eylemleri kışkırtabilir diye düşünmek lazım. Özellikle kıdemli, tecrübeli mensuplarımızın, dairelerimizin sürekli uyanık olması, güvenlik tedbirleri ve eğitimleri konusunda personelimizin de dikkatli olması lazım." ifadelerini kullandı.

        Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için dua edilmesiyle devam eden tören, şehitlik anıtına çelenk bırakılmasının ardından sona erdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler