Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) eğitim yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında örgüte bağlı okullarda ve şirketlerde hisseleri bulunan, Bank Asya'da para artışları görülen, aralarında iş adamlarının bulunduğu 43'ü tutuklu 55 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması görülüyor.

        İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Bakırköy Adliyesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya, 40'ı tutuklu 52 sanık katıldı.

        Duruşmada savunması alınan tutuklu sanıklardan Murat Taşçı, tekstille uğraştığını, aylık kazancının 15 bin lira olduğunu belirterek, Bank Asya hesabında artış olmadığını öne sürdü.

        Çoğunluğu yanında çalışan personelin birinci derece yakını olan 29 öğrenciye 6-7 yıldır burs verdiğini, Suriye için İHH'ya 26 bin lira yardım yaptığını, ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve giyim dağıttığını ifade eden Taşçı, 15 Temmuz şehitlerine destek için düzenlenen kampanyalara katıldığını anlattı.

        TMSF'ye devredilen Hisar Eğitim Turizm Sanayi Dış Ticaret AŞ. ile Fetih AŞ'ye ortaklığına ilişkin Taşçı, "Karakterimden kaynaklı yardımsever bir insanım. Örgüt bu karakterimi kullanmış, beni kağıt üzerinde ortak yapmış." dedi.

        Ablası eşinden boşandığı için uyuşturucu problemi olan yeğeninin okulunda sorunlar yaşadığını, Hisar AŞ'ye bağlı koleje 2004'te yeğenini kaydettiğini anlatan Taşçı, şöyle devam etti:

        "Çocuk harcanmasın diye koleje kaydettim. Evime öğretmenler geldi. Ne iş yaptığımı sordular. Levent isimli şahıs eğitim konusunda hassas, yardımsever olduğumu anlayınca bana musallat oldu. Yurtta kalan öğrenciler için gıda yardımı istedi. Ben de erzak yardımı yaptım, asla elden para vermedim. Bazı aylarda yurdun elektrik ve doğalgaz faturalarını ödedim. 2009-2010 arasında Levent ortadan kayboldu. Yanıma gelen muhasebeciler şirket evraklarını imzalamam gerektiği söylediler. Herhangi bir şirkete ortak olmadığımı söyledim. Levent'i kastederek arkadaşlar ortak yapmış, dediler. Sizin gibi hiçbir şeye tamah etmeyen, güvenebileceğimiz insanları ortak ediyoruz, dediler. Karşılık beklemeden bu konuda yardımcı olmamı isteyerek, sözleriyle beni ikna ettiler. Kandırıldığımı düşünüyorum. Sanırım yeğenimin kaydını yenilerken, okul evraklarını imza atarken 2006'da şirkete ortak yapmış olabilirler. Yine Fetih A.Ş'yi kurarken de beni kandırarak ortak yaptılar. Buna ortak olurken haberim vardı. Kağıt üzerinde sembolik bir ortaklığım var. 17-25 Aralık'tan sonra bu insanlara karşı düşüncem değişti. Ayılmak istediğimi söyledim. Levent 'Hüseyin abime sorayım' dedi. Yardımları kesince tavırları değişti. Levent yanıma gelirken arabada savcı bekliyor, vergi memurları var gibi sözlerle bana göz dağı vermeye çalıştı. 2015'in son aylarında ilk ve son kez genel kurula katıldım. Hisseleri almazsanız bir şarapçıya devredeceğim, dedim. Levent beni sürekli oyaladığı için genel kurula katıldım ve iki şirketteki hisseleri Ocak 2016'da devrettim. Ben dahi yakın akrabalarımda FETÖ'cü bulun, bana en ağır cezayı verin."

        Sanık Taşçı, 15 Temmuz'dan sonra Levent ve Hüseyin adlı kişiler hakkında araştırma yaptığını, gerçek adlarını öğrendiğini, savcılığa bildirdiğini ve suç duyurusu yaptığını belirterek, "6 aydır tutukluyum. Devlete 15 milyon lira vergi ödedim. Benden FETÖ'cü çıkmaz. Tahliyemi istiyorum." dedi.

        Altın Havacılık şirketinin sahiplerinden tutuklu sanık Abdurrahman Atilla Özlü, Bank Asya hesaplarının post makinelerinin bağlı olduğu hesaplar olduğunu belirterek, şirkette diğer bankalara ait post makinelerin de olduğunu söyledi.

        Tutuklu sanık Cahit Eyüp Ateş de ABD'de terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile görüştüğü iddiasını reddederek, "Tekstille uğraşıyorum. İplik işleriyle ilgili Teksas'a gittim. ABD ziyaretim ticaret amaçlı." diye konuştu.

        Sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam eden duruşma, 4 gün sürecek.

        - İddianameden

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, aralarında iş adamlarının da yer aldığı 1'i firari 43'ü tutuklu 55 sanığın, FETÖ'nün okullarında ve bunlarla ilgili bazı şirketlerde hissedar ortak oldukları, şirketlerin yönetim kurullarında yer aldıkları, Bank Asya'da para artışlarının görüldüğü belirtiliyor.

        Sanıklardan 4'ünün örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kulladığı ifade edilen iddianamede, 55 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İstanbul haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İstanbul Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler