Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Mersin'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin görülen davada, dönemin Akdeniz Bölge Komutanı Nejat Atilla Demirhan ve eski Kurmay Başkanı Albay Tayfun Ergi'nde yer aldığı 8 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 13 sanığa da 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası verildi.

        Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına sanıklar ve avukatları katıldı. Savcının geçen celsede verdiği esasa ilişkin mütalaasının ardından hafta başından beri sanıkları dinleyen mahkeme heyeti, kararını açıkladı.

        Heyet, Demirhan, Ergi ve eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen ile ihraç edilen eski deniz ikmal binbaşı İlhan Tabur, dönemin harekat şube müdürü kurmay yüzbaşı Ali Gül, eski istihbarat astsubay Mehmet Emin Toker, eski başkomiser Süleyman Akçin ve Demirhan'ın şoförü eski memur Kadir Nevzat Yontkan'ı "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

        Eski 4. sınıf emniyet müdürü Yaşar Şimşek ile eski polis Seydi Vakkas Fidan, "darbe girişimine yardım" suçundan 15'er yıl, eski emniyet müdürü Salim Yavuz ve eski polis Bekir Polat'a da "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 10 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.

        Heyet, "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan eski Akdeniz İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Selahattin Akçay, eski polisler Cumali Kenru ve Seren Kesici'ye 9'ar yıl, eski polisler İrfan Tellioğlu, Mustafa Uyanık, Recep Yıldız ile Demirhan'ın eski emir astsubayı Hakan Öğüt, eski Deniz Yüzbaşı Tuncay Kabukcı ve eski emniyet müdürü Salim Yavuz'un eşi Türkan Yavuz'u 7 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti.

        Emekli deniz binbaşı Mehmet Emin Ceylan, eski uzman çavuşlar Ahmet Tufan Özbar, Seyhan Açar ve Mehmet Şimşek, eski polisler İsa Karabudak ve Mustafa Gezginci ile eski AKUT Mersin ekip lideri Hakan Topal'ın tüm suçlardan beraatine hükmedildi.

        Sanıklardan eski TCG Taşucu Gemisi'nin Komutanı Yüzbaşı Zekeriya Kayalar ile eski polis Koray Gün'ün "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasından beraatine karar veren heyet, sanıklar hakkındaki "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasının da tefrikine ve farklı mahkemede yargılanmalarının sürmesine karar verdi.

        - İki albay hakkında suç duyurusu

        Heyet, Ergi ve Gül hakkında "resmi belgede sahtecilik" suçu nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasına, dosyada tanık olarak ifade veren dönemin İkmal Destek Komutanı Albay Ayhan Canlı ve Deniz Albay Mazhar Süha Söylem hakkında da "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

        Heyet, firari sanıklar FETÖ elebaşı Gülen ile Zübeyr Kubilay'ın dosyalarının tefrikine karar verdi.

        - Dava

        Mersin'deki darbe girişimine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, dönemin Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve eski 3. sınıf emniyet müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de aralarında bulunduğu 29 sanık hakkında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

        Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesinde 20 Haziran 2017'de başlayan davada, yargılama boyunca 8 sanık hakkında tahliye kararı verilmiş, farklı dosyaların bu dava dosyasıyla birleştirilmesiyle sanık sayısı 32 olmuştu.

        Savcı, esasa ilişkin mütalaasında aralarında Demirhan ve Dağdelen'in de olduğu 12 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 1'i eski asker, 11'i eski polis 13 sanık hakkında da "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler