Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TBMM (AA) - TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, PTT AŞ Genel Müdürlüğünün 2015 ve 2016 yılı hesapları genel görüşe sunuldu.

        PTT Genel Müdürlüğün 2015 ve 2016 yılı hesapları TBMM KİT Komisyonunda görüşüldü.

        Genel Müdür Kenan Bozgeyik, yaptığı konuşmada, PTT'nin Posta Hizmetleri Kanunu ile AŞ olarak yeniden yapılandırıldığını belirterek, PTT'nin uluslararası standartlarda bir yapıya kavuşturulduğunu söyledi.

        Şirketin geçmişi hakkında bilgi veren Bozgeyik, 177 yıllık tecrübesi ve güçlü kadrosu ile hizmetlerini vatandaşlara ekonomik, hızlı, güvenli ve kaliteli bir şekilde sunduğunu belirtti.

        Dünya Posta Kongresi ile PTT'nin İdari Konsey başkanlığını üstlendiğini anımsatan Bozgeyik, sektöre yön veren İstanbul Strateji Belgesinin hazırlanmasında önemli rol oynadığını bildirdi.

        PTT'nin süratle büyüdüğünü vurgulayan Bozgeyik, mali tablolardaki karlılığın net göründüğünü söyledi.

        Bozgeyik, 2017'de 642 milyon lira kar edilerek bir önceki yıla göre yüzde 16,7 artış sağlandığına dikkati çekerek, şirketin karının bu yıl çok daha yukarı çıkaracaklarını dile getirdi.

        Kargo hizmetlerinin başlığı altında önemli projeleri hayata geçirdiklerini vurgulayan Bozgeyik, kargo ve posta hizmetlerini dünya standartlarına getirebilmek için çalıştıklarını ifade etti.

        Bankacılık alanında da değişimler yaşadıklarını anlatan Bozgeyik, bankanın olmadığı bir çok yerde PTTBank ile bankacılık hizmeti verdiklerini bildirdi.

        Katar, Azerbeycan, Kosova gibi ülkelerde PTTAVM üzerinden 7 milyondan fazla ürünün pazarlandığını aktaran Bozgeyik, drone ile teslimat, e-Apostil gibi birçok projeyi bu yılın sonuna kadar hayata geçireceklerini söyledi.

        Bozgeyik, bankacılık, lojistik, sigortacılık alanında lider bir şirket haline gelmeyi hedeflediklerini kaydetti.

        - Kamera alım ihalesi

        CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 2015'te 4,9 milyon lira temsil ve ağırlama giderlerinin ayrıntılarını talep ettiğini ancak gelen cevaptaki giderleri topladığında yaklaşık 646 bin lira olduğunu ifade ederek, 6,6 milyon lira harcamanın yapıldığı 2016'ya ilişkin şirketten gelen açıklamada da 193 bin liralık harcama gözüktüğünü belirtti.

        Sertel, şirketin şeffaf bir kurum olmasını istediğini dile getirerek, söz konusu harcamaların geriye kalanının nereye yapıldığını sordu.

        Kurumun son beş yılda çıktığı ihaleler, içeriği, maliyetleri ve şekline ilişkin bilgileri yazılı isteyen Sertel, PTT AŞ'nin güvenlik kamerası alım ihalesinde kurumun zarara uğratıldığını savundu.

        Söz konusu ihaleyi STM'nin Niti firmasına verildiğini, bu firmaya ilişkin iş takibinin de eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in oğlu Burak Görmez ile Osman Murat Anfazoğlu'nun yaptığını ileri süren Sertel, Genel Müdür Bozgeyik'in ihale ile ilgili inceleme yapsını istedi.

        Sertel'in Anfazoğlu'nun dolandırıcı olduğunu iddiasında bulunması üzerine itiraz eden milletvekilleri, söz konusu kişilerin burada bulunmadığını bu nedenle isim zikredilmemesi gerektiğini vurguladı.

        Milletvekillerinin bu konularla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunup bulunmadığı sorusuna Sertel, Genel Müdür Bozgeyik'ten konuya ilişkin bilgi aldıktan sonra suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

        Komisyon Başkanı Uğur Aydemir, Sertel'in "devletin malı deniz" sözlerine itiraz ederek, bu şekilde konuşmayacağı konusunda uyardı.

        - "Hedefimiz PTT'nin dünya markası olması"

        Genel Müdür Bozgeyik, PTT'nin bu ülkenin istiklali ve istikbalinde olan bir şirket olduğunu ifade ederek, PTT zarar görürse kendisinin zarar göreceğini söyledi.

        Önümüzdeki yıl şirketin borsaya açılması için çalıştıklarını belirten Bozgeyik, PTT'nin faaliyet konularıyla ilgisi bulunan tüm denetim kurumların denetiminden geçtiğini bildirdi.

        Şirketin mevzuatı gereği tabi olmamasına rağmen göreve geldiği 2016 itibarıyla bağımsız denetim yaptırmak suretiyle her şeyi açık bir şekilde denetlettiğini anlatan Bozgeyik, hedeflerinin dünya markası olması olduğunun altını çizdi.

        PTT'nin kısıtlarından dolayı yönetici kadrosunun emsal görevlere göre onda bir ücretle çalıştıklarını ifade eden Bozgeyik, 2016'daki 6,6 milyon liralık temsil giderinin, 5 milyon 600 bin lirasının çalışanlara ek ücret olarak dağıtıldığını belirtti.

        Bozgeyik, temsil giderine ilişkin sorunların, PTT'nin maliyet muhasebesi sistemini hayata geçirmesiyle ortadan kalkacağına dikkati çekerek, konuya ilişkin PTT Teftiş Kuruluna talimat verdiğini ve hazırlanan raporun Sayıştay'a sunulduğunu, buradaki en küçük kusurun bile kendisinin boynunun borcu olduğunu vurguladı.

        PTT olarak kendilerinin gizleyecek, saklayacak bir şeylerinin olmadığına işaret eden Bozgeyik, PTT'nin Türkiye'nin çok büyük bir kuruluşu olduğunu ancak içlerinde kuruluşun zarar etmesini, aşağı çekilmesini isteyen hainlerin olduğunu dile getirdi.

        Şirket çalışanlarına ödenecek ücrete ilişkin yasal düzenlemenin en kısa sürede yapılacağını belirten Bozgeyik, Sayıştay ile konuya ilişkin eksikliklerin giderilmesi için birlikte çalıştıklarını ifade etti.

        Kurumun aşağı çekilmesinin, dünya gözünde marka olan şirketin aşağı çekilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Bozgeyik, CHP Milletvekili Atilla Sertel'in "kamera alımı"na ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

        Söz konusu ihalenin Savunma Sanayi Müsteşarlığının bir şirketi olan STM'ye teslim edildiğine dikkati çeken Bozgeyik, STM'nin devletin bir şirketine ait olduğunu ve işin güvenlik anlamında profesyonel alım yapmak olan STM'ye verildiğini aktardı.

        Konuya ilişkin STM ile sözleşme yapıldığını anlatan Bozgeyik, yaklaşık maliyetin teknik hesaplamayla belirlendiğini, Sertel'in komisyonda ifade ettiğini rakamın ve işin taşere edildiği kişilerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

        Kenan Bozgeyik, işinin şirketi marka haline getirmek olduğunu vurgulayarak, AŞ olduklarını ve usul ve esaslarının belli olduğunu ve denetimlerin buna göre yapılmasını istedi.

        Konuşmaların ardından PTT AŞ'nin 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin hesapları genel görüşe sunuldu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler