Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KONYA (AA) - Uluslararası Tarım Şehirleri Birliğince düzenlenen Altınbaşak Tarım Şehirleri Yarışması'nda, projeleri başarılı bulunan belediyelere ödülleri takdim edildi.

        Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Akyürek, bir otelde düzenlenen ödül töreninde, Konya'nın tarımsal üretim geleneğine sahip bir şehir olduğunu söyledi.

        Tarımsal üretim faaliyetleriyle diğer belediyelere de örnek olmak istediklerini anlatan Akyürek, yerel yönetimlerin tarım faaliyetlerinde geçmişe oranla daha aktif olduğuna dikkati çekti.

        - "Hedeflere ulaşma noktasında, belediyelerimizin ve şehirlerimizin önemli katkıları olacaktır"

        Türkiye'nin gelişiminde belediyelerin önemli bir role sahip olduğunu ifade eden Akyürek, "Türkiye Cumhuriyeti olarak 2023, 2053, 2071 hedefleri koymuş durumdayız. Bu hedeflere ulaşma noktasında, belediyelerimizin ve şehirlerimizin önemli katkıları olacaktır. Şehirlerimizin gelişimi, belediyelerimizin çalışması da hedefe ulaşmayı kolaylaştıracaktır." diye konuştu.b

        Akyürek, yeni büyükşehir uygulamasıyla bazı sorumluluklar yüklendiklerini, tarım alanında da belediyelerilere görev verildiğini anımsattı. Başlangıçta 'Belediyeler bu işin neresinde yer alabilir?' tartışmalarının yaşandığını dile getiren Akyürek, şu değerlendirmede bulundu:

        Uygulamada şunu gördük, tarım zaten çok stratejik bir sektör. 21. yüzyılda da yeniden en önemli sektörlerden biri haline geldi. Geçmişte Türkiye'de, 'Sanayide geç kaldık fakat dünyayı tarımla besleyebiliriz. Tarımsal üretim ve tarımla zenginleşerek, farklı bir alanda liderlik yapabiliriz. Avrupa sanayileşirken biz de tarımda güçlenelim. Böylece denge oluşur.' şeklinde bir bakış açısı vardı. Sonra şunu gördük, sanayileşen ülkeler aynı zamanda tarımda da tarım teknolojilerini kullanarak liderliği yakalamışlar zaten."

        Akyürek, tarım ve sanayileşmenin önemine dikkati çekerek, tarımsal faaliyetlerde son teknoloji donanımları kullanmanın gerekliliğine işaret etti.

        Konya Valisi Yakup Canbolat da yarışmanın tarım sektöründe farkındalık oluşturmak, sorunlara çözüm üretimini sağlamak ve tarımsal faaliyetleri teşvik etmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.

        Yarışmaya ülke genelinde 20 büyükşehir belediyesinin 29 proje ile katılım gösterdiğini belirten Canbolat, "Konu tarım sektörü olunca, yatırımcılara tahsis edilebilir geniş arazilerin olduğu, büyük bir pazarın tam ortasında yer alan, stratejik konumu, uygun ekoloji ve güçlü tarım kültürü, güçlü sanayisi, nitelikli destekçi kurumları, gelişen modern meyveciliği, hızlı gelişen tohumlucuk potansiyeliyle ilimiz ülke genelinde ön plana çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

        Canbolat, Konya'nın her geçen gün artan kapasitesiyle birçok tarım ürününün üretiminde ilk sırada yer aldığını vurgulayarak, ülke genelinde tarım sektörünün her geçen gün daha da geliştiğini bildirdi.

        Giderek artan dünya nüfusuyla birlikte, artan ihtiyaçların karşılanması için tarım sektöründe daha fazla gelişme ve üretime gereksinim duyulduğunu aktaran Canbolat, belediyelerin de katkılarıyla sürdürülebilir tarım tedbirlerinin alınması gerektiğini dile getirdi.

        Konuşmaların ardından, tarımsal alanda sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilir kalkınmayı desteklediği için başarılı bulunan proje sahibi 11 belediyenin temsilcisine ödülleri takdim edildi.

        Programa, Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yerel yöneticiler katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler