Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde, dünyada "Suyun Altında En Uzun Süre Yaşayan İnsan" unvanına sahip Cem Karabay'ın, Troya'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girişinin 20. yıl dönümünde, Norveçli Nils-Roar Selnes'e ait "En Uzun Süre Soğuk Denizde Yaşama" rekorunu kırma denemesi başladı.

        Gökçeada Kaymakamlığı ve GESTAŞ'ın desteklediği "Akvaryum Adam" lakaplı Karabay, yeni dünya rekoru için Yıldızkoyu'nda özel hazırlanan alanda suya girdi.

        Rekor denemesi süresince 6 metre derinlikte, 2 metrelik sembolik Troya Atı'nda yaşayacak ve yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçlarını suyun altında giderecek Cem Karabay, Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yılı olan 24 Nisan'da su üstüne çıkacak.

        Yıldızkoyu'nda bulunan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Sualtı Deniz Parkı'nda gerçekleşen rekor denemesinde, Guinness Rekorlar Merkezi'nce görevlendirilen Türkiye'deki tek Guinness hakemi Şeyda Subaşı Gemici hazır bulundu.

        Karabay, gazetecilere yaptığı açıklamada, dalış öncesinde ciddi anlamda stresli ve heyecanlı olduğunu söyledi.

        Bunun beşinci dünya rekoru denemesi olduğuna işaret eden Karabay, şöyle devam etti:

        "Hayatımda ilk defa bir dünya rekoruna girerken ciddi anlamda stres ve korku hissediyorum. Çünkü bu çok zor. Doğrudan doğruya ilk saniyeden itibaren hipotermi ile baş etmemiz gerekecek. Bu beni bile çok zorlayacak. Günlerdir bir on dakika ayırıp bu işi kafada bitirmeye çalışıyorum. Ama bu on dakikayı bulma şansını bulamıyorum. Çünkü bir taraftan başka bir sorun çıkıyor, başka bir taraftan başka bir sorun çıkıyor. 'Bir Türk dünyaya bedeldir.' sözü vardır. İşte bugün bu bedelin ne kadar önemli olduğunu göstereceğiz dünyaya."

        Sabah saatlerinde Norveçli rakibi ile telefonda görüştüklerini ve kendisine başarı dileğinde bulunduğunu aktaran Karabay, "Rakibim bana başarılar diledikten sonra bana şöyle sordu; 'Neden böyle bir şey yapıyorsun. Otuz saat olarak rekoru kıracağım.' demişsin. Bunun sebebi ne?' Ben de kendisine, 'Ben Türk'üm, damarlarımız böyle.' dedim. Çocukluğumuzun geçtiği yer Kasımpaşa. İçimizde böyle tuhaf duygular var. Biz yaptığımız zaman işimizin en iyisiyle yapmamız gerekiyor. O yüzden 'Ya yapacağız ya yapacağız.' diyoruz. Daha da ötesini tanımıyorum. O yüzden şu an içimde kazanlar kaynıyor, makarnalar pişiyor, yemekler oluyor. Heyecan had safhada." diye konuştu.

        Karabay'ı rekor denemesinde eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel ve Belediye Başkanı Ünal Çetin yalnız bırakmadı.

        Eski Bakan Tüzmen, rekor dalışında Karabay'a eşlik etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çanakkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çanakkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler