Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇANAKKALE (AA) - Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, "Türkiye ve Avustralya ile paylaştığımız tarihimiz, her üç ülkenin halkları için de oldukça önemlidir, zira hepimizin burada yatan ataları bulunmakta." dedi.

        Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Conk Bayırı Yeni Zelanda Anıtı'nda tören düzenlendi.

        Konuşmasına, Türk ulusunun daveti ve konukseverliğine minnettar olduğunu dile getirerek başlayan Reddy, Yeni Zelanda halkını bu yılki Gelibolu Anzak anma töreninde temsil etmekten onur duyduğunu belirtti.

        Reddy, böylesi anma törenlerine katılmanın engin bir deneyim olduğunu söyleyerek "100. yıl anma törenleri Türkiye, Sina-Filistin ve Batı cephesindeki çatışmalarda savaşan diğer ülkelerle bağlarımızı güçlendirmiştir. Türkiye ve Avustralya ile paylaştığımız tarihimiz, her üç ülkenin halkları için de oldukça önemlidir, zira hepimizin burada yatan ataları bulunmakta." ifadelerini kullandı.

        Geçen yıl Yeni Zelanda'nın Belçika'daki Messines Savaşı ve İsrail'deki Birüssebi Muhaberesi'nin yüzüncü yılında yapılan anma törenlerine önderlik etme ayrıcalığını yaşadığını belirten Reddy, "Yeni Zelanda halkı adına, her yıl bu anma törenlerini gerçekleştirmenin ciddi yükünü üstelendiğiniz ve Yeni Zelanda ile Avustralya'dan kıyılarınıza gelen ziyaretçilere gösterdiğiniz yüce gönüllü ağırlama için Türk ev sahiplerimize içten teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.

        Reddy, 100 yıl önce kasım ayındaki ateşkesin ardından Çanakkale'de savaşan bazı askerlerin Gelibolu'ya dönüp canlarını vermiş yoldaşlarının mezarlarını bulup işaretlediklerini hatırlatarak "103 yıl önce bu anlamsız ve yanlış düşünülmüş savaş aracılığıyla Türk halkının yaşadığı trajik kayıpları da hatırlıyoruz." dedi.

        Reddy, Gelibolu'nun ulusal bilinçlerinde kalıcı bir etkisi olmaya devam ettiğini dile getirerek "Gelibolu'yu ziyaret ettiğimizde bu savaş alanının tamamının bir mezarlık olduğu bilgisiyle karşı karşıya kalıyoruz. Burada savaşan ve ölenlerden kalanlar, önümüzde uzanan engebeli tepelerin ve yarıntıların arasında dağılmış bir şekilde yatıyor." diye konuştu.

        Çanakkale'deki anıtların Yeni Zelandalıların atalarına saygı gösterebilecekleri ve üzüntülerini ifade edebilecekleri kutsal yolculuk alanları haline geldiğini söyleyen Reddy, şunları kaydetti:

        "Bugün, mezarların ve kayıplar anıtlarının üzerindeki isimleri okurken, bu insanların barış zamanında sürdürdükleri yaşamlarını ulusumuza hizmet için bir kenara koyduklarını hatırlıyoruz. Onlar gerçekten de sıradan vatandaşlardan oluşan bir orduydu. Bazıları yeniyetmeydi. En yaşlıları 50'lerindeydi ve toplumun her kesimini ve ülkemizin her bölgesini temsil ediyorlardı."

        Törene, İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Bakanı Sir Alan Duncan, Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton, Yeni Zelanda'nın Ankara Büyükelçisi Wendy Jane Hinton, Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, Dışişleri Bakanlığından Büyükelçi Namık Erpul ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile Yardımcısı Turan Yılmaz katıldı.

        - Anzaklar ve Anzak Günü

        Anzak, Birinci Dünya Savaşı başlarında Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla oluşuyor.

        Anzaklar, 1915'te Çanakkale'de, daha sonra da Ortadoğu ve Avrupa'da müttefikleri adına savaştı. Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915'te Gelibolu'da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çanakkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çanakkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler