Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kdz. Ereğli TSO Başkanvekili Yalçın ekonomik sorunlara çözüm istedi

        (Fotoğraflı)

        Vedat Kılıç

        ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki siyasi parti ve Sivil toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri Ankara'da AK Parti ve CHP Zonguldak Milletvekilleri ile toplantı yaptı. Toplantıda konuşan Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Sertan Yalçın, bölgenin ekonomik olarak zor günler yaşadığını söyledi.

        Kdz. Ereğli TSO Başkan Vekili Sertan Yalçın, Ankara'da siyasi parti ve STK temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu, Özcan Ulupınar, CHP Zonguldak Milletvekilleri Şerafettin Turpçu ve Ünal Demirtaş'a bölgenin ekonomik sorunları ve çözümleri noktasında bilgilendirmede bulundu.

        Yalçın "İl olma isteğimizin temelinde ekonomik sorunlar yatıyor"

        Ankara'ya siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcileri olarak Ereğli'nin il yapılması talebiyle geldiklerini ancak bu isteğin temelinde ekonomik sorunlar yattığını ifade eden Yalçın, sosyal gelişmişlik endeksinin yeniden düzenlenerek Zonguldak'ın teşvikte 5 ve 6. Sıralarda olması gerektiğini vurguladı. Yalçın burada yaptığı konuşmada "Öncelikli olarak il olmak için yola çıktık ama işin özünde ekonomik sıkıntılarımız var. Sadece Ereğli olarak bahsetmiyorum, Zonguldak bölge olarak ekonomik sıkıntılarımız var. Bir bölgenin gelişmesini sağlayan en önemli faktörler bir kamu, iki özel yatırımlardır. Biz Zonguldak olarak gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarından yeterince faydalanabildiğimizi düşünmüyorum. Kamu yatırımlarından bahsedildiğinde TTK'nın sübvansesi önümüze çıkartılıyor. Biz bölge olarak bu sorundan bir an önce kurtulmak istiyoruz. Merkezi hükumet TTK'ya yapılan yatırımı, bölgeye yapılmış yatırım olarak kabul ediyorsa son derece haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz. Bu sorunla ilgili sizlerden bir an önce çözüm bekliyoruz. TTK'ya zarar ettiren sonuçta Zonguldak bölgesi değil. TTK'da çalışan 6 bin kişiyi 4 ile çarparsanız 24 bin yapar. Ama Zonguldak'ın nüfusu 550-590 bin. Bu sorunun artık çözülmesini ve Zonguldak'ın kamu yatırımlarından faydalanmasını istiyoruz. Özel sektör yatırımlarına baktığımızda biz bölgede birçok yatırımcı ile temasa geçiyoruz, görüşüyoruz. Etrafımızda bulunan Düzce, Karabük ve Bartın'ın teşvik noktasında bizden daha avantajlı konumda olması dolayısıyla yatırımcıları bir şekilde elimizde tutamıyoruz. Dolayısıyla özel sektörü de bölgemize çekemiyoruz. Sosyal gelişmişlik endeksi 2011 verilerine göre hazırlandığı için o dönemde Zonguldak 29. Sırada. Bunların yeniden gözden geçirilip sıralamanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Erdemir ve TTK'yı çıkardığınızda bizim sıralamamızın çok farklı yerlerde olacağını düşünüyoruz. Yatırımlarda 5, OSB'de de 6. Bölgede olmamız gerekir. Bölgemizde tersanelerimizle ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Mevcut Cumhurbaşkanımızın 2004 yılında temelini attığı tersaneler şu anda yüzde 20 kapasite ile çalışan bir noktaya düştü. Buralarda ekonominin yeniden canlandırılması noktasında belli projeler üzerinde çalışıyoruz. Burada hükumetimizin 35 milyon TL'ye yaptığı mevcut bir liman yatırımı var. Limanla ilgili bir an önce 3. Şahıslara tamil ve tahliye hizmetleri vermesi noktasında sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Bu sayede tersanelerimizi bir can suyu, hareket sağlayacağı inancındayız. Genel olarak söyleyeceklerim bu kadar ama bizim il olma isteğimizin temelinde ekonomik sıkıntılarımız var. Bölgemiz ekonomik olarak son derece kötü günlerden geçmekte" dedi.

        "Ereğli her geçen gün kan kaybediyor"

        Yalçın, AK Parti Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır'ın "Kamu yatırımlarından kastınız ne?" şeklindeki sorusuna "Bölgemizde altyapı ve yol çalışmaları yıllardır devam ediyor. Son 2-3 yılda biraz ivme kazandı ama bunları bir şekilde sonlandıramıyoruz. Ereğli-Zonguldak karayolunda senelerdir yapım çalışması var, bir hastane mevkiinde kavşak kaldı. Orada itiraz ve mahkemelik bir durum var. Bir şekilde çözülmüyor. Her tarafta kavşaklar, alt geçit, üst geçit süratle yapılırken Ereğli'de olmuyor. Ereğli-Devrek yolunda çalışma yapılıyor ama bir türlü bitirilemiyor. Aynı şekilde Ereğli'nin çevre yolu duruyor. Üniversite konusunda sıkıntılarımız var. Ereğli en güzel yerini üniversiteye devretti. Bizde bu konuyu yakinen takip ediyoruz. Bizim Ereli'de ki esnafımızın orayla ilgili çok büyük beklentileri var. Problem şu anda hangi aşamada bilmiyorum ama bu iş çok uzadı. En son avam projesi yapıldı, uygulama projesi için ihaleye çıkılacak. Üniversite diyor ki; 'kaynak yok. Kalkınma bakanlığından kaynak için talepte bulunduk." Ne kadar bu kaynak. 1 milyon TL civarında bir kaynaktan bahsediyoruz. Bu para kalkınma bakanlığından bir şekilde üniversiteye aktarılıp proje yapılamadı. Ereğli her geçen gün kan kaybediyor" şeklinde yanıt verdi.

        Ereğli tam kadro Ankara'ya gitti

        Ankara'da düzenlenen toplantıya AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı M. Fatih Çakır, CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkan Yardımcısı Sevdekar Aras, MHP ilçe Başkanı Rahman Demirtürk, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Büyük Birlik Partisi ilçe Başkan Vekili Nizamettin Halıcıoğlu, DSP İlçe Başkanı Mustafa Timur, DYP İlçe Başkanı Mustafa Danışmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sertan Yalçın, Kdz. Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, Ziraat Odası Başkan Vekili Tacettin Keskin, Kent Konseyi Başkan Vekili Ahmet Özer, Gülüç Belediyespor'dan Seydi Demirtaş Gümeli Belediyesi Başkan Vekili Ekrem Kumuz, Kdz. Ereğli Marangozlar Odası Başkanı Metin Yüksel, Pazarcılar Odası Başkanı Fehmi Taşkın, Madeni İşleri Odası Başkanı Atilla Akar, Tuhafiyeciler Odası Başkanı Dursun Kertlez, Bakkallar Odası Başkanı Adam Araç, Berberler Odası Başkanı Murat Cebesoy, Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Koperatifi Başkanı Hikmet Tezel, Taksiciler Derneği Başkanı Yücel Oktay, Umum Servis Araçları Derneği Başkanı Muhammet Başkan, Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği Başkan Vekili Yasin Ören, Subaşı Haber Gazetesi Sahibi İsmail Çetin ile bir çok STK temsilcisi katıldı.

        Yaklaşık 4 saat süren toplantıda milletvekilleri konuşulanları not alarak, devam eden ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili olarak bilgilendirme yaptı.

        (VK-OA-Y)

        07.12.2017 13:01:13 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Zonguldak haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Zonguldak Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler