Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mehmet Baltacı Adana'da anıldı

        - Fotoğrafçı Mehmet Baltacı, ölümünün 10.yılında Arka Plan Fotoğraf Derneği'nde düzenlenen etkinlikle anıldı

        (Fotoğraflı)

        ADANA (İHA) - Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği (AFAD) kurucusu fotoğrafçı Mehmet Baltacı, ölümünün 10.yılında Arka Plan Fotoğraf Derneği tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

        Ölümünün 10. Yılında ise Baltacı, Arka Plan Fotoğraf Derneği tarafından anıldı. Anma programına Baltacı'nın eşi Havva, yakınları, arkadaşları, Çukurova Gazeteciler Cemiyet Başkanı Cafer Esendemir ve Arka Plan Fotoğraf Derneği üyeleri katıldı.

        Havva Baltacı yaptığı konuşmada, "Etkinlikte eşimin sevenleri ile birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

        Arka Plan Fotoğraf Derneği Başkanı Niyazi Sertkalaycı ise, "Kalaycı, insanlara fotoğrafı sevdirdi. Bizlerde usta'nın izinden giderek gelecek nesillere fotoğraf ve sanatını sevdirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

        Konuşmadan sonra Aygül Kurt tarafından Mehmet Baltacı'nın hayatının anlatıldığı sunum yapıldı.

        Mehmet Baltacı kimdir

        1944 Yılında Hatay'ın Erzin ilçesi Gökdere Köyünde doğan Mehmet Baltacı, 1952 yılında 6x9 formatında bir fotoğraf makinesi ile fotoğrafçılığa başladı. Daha sonra İstanbul'a yerleşip ünlü fotoğrafçılar Ersin Alok ve Sami Güner'e asistanlık yapan Baltacı, Serengil Renkli Fotoğraf Laboratuvar'ında çalışmaya başladı. Fırsat buldukça ülkesini dolaşıp Türkiye Arşivi'ni oluşturdu. 1975 yılında Adana'ya yerleşti. 'Stüdyo 75' adı altında kurduğu iş yerinde Endüstriyel ve Tanıtım Fotoğrafçılığını Adana'ya ilk kez taşıdı. Bu yıllarda Adana'nın sanatsever insanları ile yakın ilişkiler kurarak çevresine fotoğrafçılığı sevdirmeye çalıştı.

        1979 yılında bir grup fotoğraf gönüllüsü ile birlikte AFAD'ı kurdu. Fotoğrafçılığı Adana halkına sevdirebilmek için 30 yıl boyunca hiç bıkmadan çaba gösteren Baltacı, "Tarihi Adana" fotoğrafları ve "Atatürk'ün Adana Seyahatleri" fotoğraflarından oluşan fotoğraf koleksiyonunu Adana'ya kazandırdı. AFAD'ın şeref başkanı olan Baltacı, yakalandığı hastalık nedeniyle 4 Aralık 2007 tarihinde vefat etti. Vefatından sonra Adana Büyükşehir Belediyesi Koza A.Ş tarafından Baltacı'nın anısına Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi açıldı.

        (UMT-Y)

        09.12.2017 12:36:21 TSI

        NNNN

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler