Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        9 bin 915 sokak hayvanın bakım ve tedavileri yapıldı

        (Fotoğraflı)

        Murat Başal

        DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, trafik kazası ve çeşitli nedenlerle 2017 Ocak ile Kasım ayları arasında Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen 9 bin 915 sokak hayvanının tedavi ve bakımlarını gerçekleştirdi. Karşılıklı yapılan sözleşmelerle 311 hayvanın sahiplendirildiği 11 aylık çalışmalarda ayrıca bakımı ve tedavisi tamamlanan 604 sokak hayvanı yasa gereği tekrar alındıkları ortama küpeleri takılarak geri bırakıldı.

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2017 Ocak ile Kasım ayları arasında gelen ihbar ve şikayetleri değerlendirerek sokakta yaşamını sürdüren 9 bin 915 hayvanın, bakım ve tedavilerini gerçekleştirdi. 11 aylık süreçte 9 bin 915 sokak hayvanının işlemleri yapıldı. Elazığ yolu 30'uncu kilometrede yer alan Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, gelen 244 şikayeti değerlendiren ekipler, 2 bin 436 köpek, 853 kedi ve 16 eşek olmak üzere toplam 3 bin 305 hayvanı merkeze getirerek tedavi ve bakımlarını üstlendi. 2 bin 144 sahipsiz hayvan kayıt altına alındı. Trafik kazası geçiren ve farklı sağlık rahatsızlığı bulunan bin 604 sokak hayvanının tedavileri gerçekleştirildi. 529 dişi ve erkek köpek ile 75 dişi ve erkek kedi olmak üzere 604 hayvan kısırlaştırmaları, aşıları, rehabiliteleri ve tedavileri yapılarak yasal mevzuat gereği tekrar alındıkları ortama geri bırakıldı.

        İlçelerde bin 689 hayvanın tedavi ve bakımları yapıldı

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, mobil hizmetler kapsamında kent merkezi dışında yer alan ilçelerde 169 çalışmaya imza atarak bin 689 sokak hayvanının aşı, parazit, kısırlaştırma, tedavi ve bakımlarını yaptı.

        Kent merkezi haricinde ilçelerde yaşayan 563 sahipsiz sokak hayvanını ekipler, küplendirerek kayıt altına aldı.

        Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi 32 farklı bölümden oluşuyor

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, hayvanların birbirlerine fiziksel olarak zarar vermemeleri ve hastalık bulaştırmamaları için 32 farklı bölümden oluşuyor. Ameliyathane, röntgen odası ve idari bölüm dışında merkezde hayvanların yaşamlarını sürdürdüğü tedavi, yaşlı erkekler, genç hayvanlar, kısırlaştırılacaklar, yasaklı ırk, postoperatif bakım, karantina, ortopedik rahatsızlıkları olanlar, engelliler, büyük süslüler, küçük süslüler, süs köpekleri, erkek, dişi, anneli yavrular 6 bölüm, annesiz yavrular 4 bölüm, yük hayvanları ve kedi evi yer alıyor.

        Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde ayrıca tam donanımlı "Sokak Hayvanları Acil Müdahale Mobil Kısırlaştırma" aracı ve 3 ihbar ekibi bulunuyor. İhbar ekipleri hayvanlara gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra sokak hayvanlarını tekrar bulundukları ortama geri bırakıyor. Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 3 veteriner hekim, 2 veteriner teknikeri ve 27 hizmet personeli görev yapıyor.

        389 sokak hayvanı bakım evinde ağırlanıyor

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şuan 298 farklı cinslerde köpek, 89 kedi ve saldırıya uğramış sağlık sorunu olan 2 eşek olmak üzere bakıma muhtaç toplam 389 hayvanın günlük yiyecek ve içecek ihtiyaçları karşılanarak Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde ağırlıyor. Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, sokak hayvanları dışında yaban hayatında yaşayan sırtlan, kartal, tilki, leylek, sansar, kurt ve sincap gibi türlerinde bakım ve tedavilerini yaparak tekrar yaban hayata geri bırakıyor.

        Merkezde 95 engelli hayvan ağırlanıyor

        Trafik kazası ve felçli ya da farklı sağlık problemlerinden dolayı farklı organ kaybına uğrayan 95 sokak hayvanı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde ağırlanıyor. 95 engelli sokak hayvanının 20'si ortopedik, 2'si görme engelli ve 73'ü ise farklı organ kaybı bulunan hayvanlar oluşturuyor. Engelli hayvanlar sahiplendirilmemeleri durumunda bakım evinin daimi misafiri oluyor. Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, ortopedik rahatsızlığı bulunan sokak hayvanlarına uygun koşullarda protez bacak takma işlemini de yapıyor.

        Mama bağışları kabul ediliyor

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, kurum, kuruluş, dernek ve şahıslardan gelen yaş ve kuru mama bağışlarını da kabul ediyor. Merkez 11 aylık dönemde yaş ve kuru olmak üzere toplam 1 ton mama bağışını kabul etti. Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, ayrıca kent merkezinde sokak hayvanlarının beslenmelerini sağlayan gönüllülere mama, ilaç ve kısırlaştırma tedavilerine desteklerde bulunuyor.

        800 mama ve su kabı dağıtıldı

        Kent merkezinde sokak hayvanlarının beslenmelerinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, esnaf, okul, dernek ve gönüllülere toplam 800 adet mama ve su kabı dağıttı. Mama ve su kapları kentte farklı noktalara bırakılıyor.

        311 hayvan sahiplendirildi

        Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Sokak hayvanı sahiplendirme işlemi de yapılıyor. 11 aylık sürede merkezde bulunan toplam 311 kedi ve köpek sahiplendirildi. Sahiplendirme yapacak kişi ile karşılıklı sözleşme imzalanıyor. Yapılan sözleşmeyle sahiplendirme işlemini gerçekleştiren şahıs, hayvana iyi bakacağına ve 3'üncü şahısa vermeyeceğine dair taahhütte bulunuyor. Yaşanacak herhangi aksi bir durumda sahiplendirilen hayvan tekrar geri alınıyor. Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından verilen hayvan "Kedi Köpek Uluslararası Sağlık Karnesi" ile sahiplendiriliyor.

        Bakım evini 2 bin 199 kişi ziyaret etti

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi yıl içinde 2 bin 199 kişi tarafından ziyaret edildi. Hayvan sevgisini aşılama amacıyla merkez özel günlerde kentte bulunan eğitim kurumlarının minik öğrencilerine de kapılarını açtı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, hayvan hakları konusunda vatandaşları bilgilendirme amacıyla il genelinde hazırladığı 8 bin görsel afiş, broşür ve kitapçığı dağıttı.

        (MB-AKK-Y)

        09.12.2017 14:22:40 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler