Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Adım adım burun ameliyatı nasıl oluyor

        - Özel Ümit Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatih Gören:

        - "Hasta, 'Ben ne istiyorum, karşımdaki hekim bana neyi vaat ediyor, doktorum benim söylediklerimi anladı mı?' sorularına cevap alabilmeli"

        (Fotoğraflı)

        Mustafa Yıldırım

        ESKİŞEHİR (İHA) - Özel Ümit Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fatih Gören, rinoplasti ameliyatı (burun estetiği) hakkında bilgi verdi.

        Burun estetiği operasyonlarını Eskişehir'de en çok yapan doktorlardan olan Gören, "Kişilerin genetik, sonradan kazanılmış sebeplerden dolayı nefes almakta güçlük veya burunda şekil bozukluğu olabiliyor insanlar nefes problemlerini çözmek isterken dış kısmını da düzelttirmek isteyebilirler ve bunun aynı anda olması mümkündür, ancak her zaman nefes alma sorun olması gerekmiyor. Bazı insanlar burnundaki, yüzündeki bazı yapıları beğenmeyebilir bu durumda bize gelip sadece dış kısmına ameliyat olmak istiyoruz diyebiliyorlar" dedi.

        Burun doğal görünmeli

        Hastaların karar verme sürecinde etrafındaki ameliyat olmuş insanlar, internette sosyal medyada gördükleri takip ettikleri kişi veya doktorların koydukları resimler onlara bir referans noktası olmakta bu nedenle zaman zaman ellerinde bir örnek resim ile geldiğini söyleyen Gören, şunları söyledi:

        "Burunlarında anormallik olan ve düzeltme yapılmasını isteyenler, bazen sosyal medyadan resimlere bakıyor ve oradaki bir burnu beğenebiliyorlar benimki de bu şekilde olsun diyebiliyorlar. Biz hastalarımıza şunu anlatmaya çalışıyoruz, o resimde gördüğünüz insanın yüzünün anatomik oranları kişiye göre çok farklı olabilir. O burun yapısı sizin yüzünüze büyük ya da küçük gelebilir. İlla ki bu olsun demeyin. Burada yanlış yaparsınız. Bize o resimde neyi çok beğendiğinizi söyleyin bizde sizin burnunuza bu değişimin olup olmayacağını söyleyelim hatta photoshop programıyla sizin yüzünüze bu değişimi uyarlayalım ondan sonra son kararımızı verelim. Bunu şuna benzetebiliriz bir arkadaşınızda çok beğendiğiniz kıyafet bazen siz giyince üzerinizde istediğiniz gibi durmayabiliyor burada kişiye özgü planlama yapmak daha doğrudur. Biz burnun doğal olmasını istiyoruz. Yapay olsun istemiyoruz."

        En erken ne zaman

        Rinoplasti ameliyatını 17-18 yaş altındaki kişilerde yapmayı tercih etmediklerini söyleyen Gören, "Ergenlik döneminde olan kişiler en çok estetik ameliyat olmayı düşünenlerdir yaşınız 17'ye gelmişse veya İki yıl ayakkabı numaranız değişmiyorsa ameliyat yaşınız gelmiş olabilir demektir. Üst yaş yok tabi" dedi.

        Piezzo tekniğiyle kemik kırılmıyor

        Burun ameliyatı adımlarından söz eden Gören, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Hasta gelir şikâyetini anlatır muayenesi yapılır duruma göre endoskopi yapılır, probleme göre röntgenleri çekilir. Hastanın yüzünün ameliyat öncesi resimlerini çekilir. Bu resim üzerinde hastaya analiz yapılır. Burunda ne gibi problemler olduğu anlatılır. Bilgisayar programıyla (photoshop) hastaya değişimi görsel olarak gösteririz. Bu çalışmaları hastayla birlikte yapıyoruz sonrada ameliyat gününü belirliyoruz. Ana olarak iki teknikle yapıyoruz; Açık ve kapalı yöntem. Operasyon tekniğini hastanın problemine göre seçiyoruz. Burada Önemli olan en güzel sonucu almaktır. Tıp ve teknoloji değiştikçe hastanın konforunu arttırmak amacıyla bazı gelişmeler operasyonlarda da kullanılır. Burnun dışındaki kemer ya törpülenecek ya da kırılacak, eskiden sistem buydu. Bunlar yine yapılabilir. Piezo dediğimiz teknik ile -burun kemiklerini kırmadan- ultrasonik olarak ses dalgası veren bir cihaz ile burnun dışındaki kemeri daha konforlu şekilde çıkartabiliyoruz. Törpülemeyi tur dediğimiz cihazla yapıyoruz, bu cihazlar ile hastada morluk, şişlik ve ödemin az olmasını sağlıyor. Daha az ağrılı bir ameliyat ve burun kontörlerin daha düzgün olmasını sağlıyor. Tampon olarak da eski tamponlar kullanılmıyor şu anda, silikon kullanıyoruz bunlar nefes almaya engel olmuyor."

        Revizyon ameliyatlar

        Revizyon (ikinci ameliyat) ameliyatlarından söz eden Gören, şu bilgileri paylaştı:

        "Revizyon gerektiren durumlar cerrahi teknikten kaynaklı ya da hastadan kaynaklı olabilir. Bir ameliyat olmuş ama başarılı olunamamış ise, tekrar ameliyat gerekebiliyor. Revizyon ameliyatları için en az 6 ay beklemek gerekiyor. Zaten yapılan ameliyat sonrasında burnun oturması için 6 ay ile 1 yıl arasında süre geçmesi gerekiyor. Revizyon ameliyatlarını her hekim yapmak istemez. Çünkü ameliyat olan burunda bazı yapışıklıklar, sorunlar oluyor, kıkırdak bulamayabiliyoruz. Bazı durumlarda kaburgadan kıkırdak alabiliyoruz."

        Hasta hekim diyaloğu iyi kurulmalı

        "Burunda estetik ameliyatını satranç oyununa benzetiyorum" diyen Gören, "Her hamle aynı ama her oyun farklı. Her oyunun süresi ve sonucu farklı. Dünyada kaç milyar insan varsa burun yapıları da o derece farklı. Her insanda kullanılan teknikler de sonuçlar da farklı" dedi. Hekimle iyi diyalog halinde olmanın önemine vurgu yapan Gören, "Hekimin göstereceği yollardan giderseniz en iyi sonuçları alabiliriz. Rinoplasti ameliyatı olacak hastalar bu ameliyatın birkaç haftalık zorluk süreci olduğunu bilmeliler. Ben ne istiyorum, karşımdaki hekim bana neyi vaat ediyor doktorum benim söylediklerimi anladı mı? Sorularına cevap alabilmelisiniz" şeklinde konuştu.

        (MY-Y)

        11.12.2017 12:00:39 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler