Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kestane için "kurtarma operasyonu"

        (Fotoğraflı)

        İZMİR (İHA) - Kestane üretiminde Türkiye'nin en önemli merkezleri arasında yer alan Küçük Menderes'ten yükselen "imdat" çağrısına İzmir Büyükşehir Belediyesi koştu. Kestane ağaçlarındaki ölümcül hastalıkla mücadele için destek isteyen Ödemiş'e bağlı Yılanlı ile Kiraz'ın Dokuzlar mahalleleri "pilot bölge" seçildi.

        Tarıma ve üreticiye verdiği desteklerle Türkiye'de yerel yönetimler adına yeni bir model oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş ve Kiraz'daki kestane üreticisinin de yardım çağrısını karşılıksız bırakmadı. Son yıllarda ülkenin önemli ihraç ürünleri arasında yer alan kestanede büyük ürün kaybına yol açan kestane kanseriyle mücadele için devreye Büyükşehir Belediyesi girdi.

        İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş'e bağlı Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin talebi doğrultusunda, bölgedeki kestane üreticilerinin ağaçlarında görülen ve yıllık rekolteyi büyük ölçüde düşüren ölümcül hastalıkla mücadele için harekete geçti. Sadece bölgenin değil Türkiye'nin de başlıca kestane üretim merkezlerinden biri konumundaki Küçük Menderes'teki uygulamaların diğer bölgelere de ışık tutması hedefleniyor.

        Mücadele ekipleri kuruluyor

        Hastalığın yayılmasını önlemek ve yüksek bulaşıcılık riski nedeniyle havza bazlı topyekun mücadelenin yapılabilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında protokol imzalandı. Yılanlı ile Kiraz'ın Dokuzlar mahalleleri pilot bölge olarak seçildi. Kestane üreticileri ile köy toplantıları yapılarak hastalık ve mücadelesi ilgili bilgilendirme ve eğitimler başlatıldı. Toplantılarda hastalığın yayılmasına neden olan yanlış uygulamalar anlatıldı. Alınacak önlemler hakkında konunun uzmanı ziraat mühendisleri tarafından bilgi verildi. İmzalanan protokole göre, Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, budama ve hastalıklı dokuların temizlenip göztaşı-ardıç katranı karışımının sürülmesi ve atıkların araziden uzaklaştırılarak bertaraf edilmesi işlerini yapacak ekipler kuracak. Bu ekiplere ise uygulama konuları hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğitim verilecek. Verilen eğitimlerden sonra kooperatifin budama ve koruma uygulamalarına destek için talep ettiği malzeme, alet ve makineler İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilecek. Bu proje kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatife oluşturacakları her bir budama ekibi için motorlu testere, pulverizatör, sırt motorlu keski, uzatmalı makas, nacak/balta, kabuk temizleyici tahra, saplı testere, uzatmalı merdiven, paraşüt tipi bel destekli emniyet halatı, halat, üstten saplı motorlu testere ve dezenfeksiyon için klor, budama ve yaradan temizlenmiş yüzeylerin korunması için göztaşı ve ardıç katranı desteği sağlayacak.

        Yıllık kayıp 500-600 ton

        Yılanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sami Girgin, kestane kanserine rağmen yaklaşık 2 bin ton kestane ürettiklerini belirterek, hastalık nedeniyle yaşanan rekolte kaybının ise 500-600 ton civarında olduğunu söyledi. Günümüz koşullarında yıllık 10-12 milyon TL civarında bir kaybın söz konusu olduğunu söyleyen Girgin, şunları kaydetti: "Kestane bizim için en başta gelen geçim kaynağı. Son 15-20 yıldır artarak devam eden kestane kanseriyle bugüne kadar kendi imkanlarımızla mücadele etmeye çalıştık. Ancak sorunun boyutları büyüyünce kooperatif olarak Büyükşehir Belediyesinden yardım talebinde bulunduk. Gerekli teçhizat ve ekipmanla birlikte bu hastalığın yayılmasını durdurabilmek, ağaçların ömrünü uzatmak için mücadele edeceğiz. Bütün hedefimiz ürün kaybı olmadan köylünün geçimini sürdürebilmesi."

        (AG-Y)

        15.12.2017 11:55:10 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler