Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uşaklılar ve köylüler derelerine sahip çıktı

        (Fotoğraflı)

        Ferhat Bal

        UŞAK (İHA) - Uşak, Ulubey ilçesi ve Avgan Köyü sakinleri, 30 yıldır kirlenen Banaz çayı ve Ulubey derelerindeki kirliliğin önlenmesi için kent merkezinde yürüyüş düzenledi.

        Bir zamanlar yüzdükleri, balık tutukları ve tarım yaptıkları derelerin kirlenmesine tepki gösteren Uşaklılar, Uşak Belediyesi önünden davul zurna eşliğinde yürüdü. Yaklaşık 700 kişinin katıldığı suların kirlenmesinin protesto eylem Atatürk Anıtı önünde yapılan konuşmalarla devam etti. Burada yine davul zurna eşliğinde oyunlar oynanması ile sona erdi. Ulubey ve Avgan Köylüleri, "Köylerimizde dereler kirlendi, hayat bitti" diye yakındı.

        Avgan Banaz Çayı Koruma Derneği ve Ulubey İlçesi Çevre ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği (ÇEDAY) tarafından ortaklaşa düzenlenen, "Suyumuza toprağımıza ve derelerimize sahip çıkıyoruz" eylemi Uşak kent merkezinde gerçekleştirildi.

        Uşak Belediye binası önünde toplanan yaklaşık 700 kişi davul zurna eşliğinde İsmet paşa Caddesi üzerinde ellerinde pankartlarla davul zurna eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları uşak şubesi tarafından 100 metre uzunluğunda Türk bayrağı açıldı.

        Atatürk Anıtı önünde ilk söz alan ÇEDAY Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Civan, "Bizler bugün burada yaşamsal kaynağımız olan havamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıktığımızı ve bu yaşam kaynaklarımızdan her ne sebeple olursa olsun hiçbir şekilde ödün vermeyeceğimizi haykırmak için bir araya geldik. Asırlardır bu topraklarda yaşayan atalarımız, bizlere bu cennet vatanı bizden sonra gelen nesillere devredilmek üzere emanet ettiler. Emanet bizim kültürümüzde namustur, kutsaldır. Emanet özel mülkten daha önemlidir. Kılına zarar gelmemesi için üzerine titrenir. Ve zamanı geldiğinde aynen sahibine iade edilir. Uşak'ta Murat Dağı, Ulubey ilçesinde Kışla Dağı, Dokuz Sele çayı, Yavı Deresi, Banaz Çayı, Gediz ve Menderes nehirleri bize emanet edilen insanlığa emanet edilen kutsal değerlerdir. Rant için son 30 yılda bu kutsal değerler yok edildi. Doğal kaynaklardan içtiğimiz sular, içemez, topraklarımızı sulayıp meyve sebze üretemez hale geldik. Pet şişelerden su içer Hormonlu meyve sebze tüketir hale geldik. Hem daha fakirleştik, hem yaşam kalitemiz düştü. Doktor yüzü görmeyen kuşakların yerini doktor kontrolünde yaşayan nesiller aldı. Uşak'ta yaşanan hava kirliliği Türkiye ortalamasının 2 katıdır. Murat Dağı'nda altın veya maden aranması durdurulmadığı takdirde, Uşak akla gelemeyecek korkunç felaketlerle karşı karşıya kalacaktır" dedi.

        Civan, "Uşak'ta arıtmasını çalıştırmayan Karma deri OSB, arıtması olmadan pisliklerini Dokuz Sele çayına bırakan fabrikalar, yetersiz evsel arıtma tesisi olan Uşak Belediyesi Banaz çayı üzerindeki mermer ocakları ve hayvan çiftlikleri bu kirlenmenin ana nedenleridir. Bunların sularımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz. Önlenmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

        Avgan Köyü Muhtarı Mümin Bayer, "Ulubey Deresi'nden 30 yıldır zehir aktığını belirttikten sonra açıklamasına şu sözlerle devam etti: "Bu yetmiyormuş gibi şimdi de Banaz çayı kirletilmeye başladı. Bizi 3 yıldır derelerimizin kirletilmesine son verilmesi ve geç kalmış ıslah çalışmalarının acilen başlatılması için kaymakamlıklardan, ilgili bakanlıklara ve hatta cumhurbaşkanlığına kadar müracaat etmediğimiz kurum, kuruluş ve şahıs kalmadı. Ne yazık ki "Gereken yapılacaktır, tüm önlemleri alacağız" sözlerinin ötesinde bir sonuç alamadık. Biz sustukça, verilen sözlerin takipçisi olmadıkça, hesap sormadıkça, hiçbir şeyin değişmediğini, değişmeyeceğini anladık. Kirliliğe maruz kalan derelerimiz için binlerce kişi ile el ele vererek çevremize, derelerimize, suyumuza, havamıza sahip çıkarak, yaşam alanlarımız korumakta kararlıyız. Bu amacımıza ancak yekpare tek vücut, el ele omuz omuza, gücümüze güç katarak birlikte hareket ettiğimizde ulaşabiliriz" dedi.

        Avgan Banaz Çayı Koruma Derneği Başkanı emekli subay Ufuk Gökmen de halkın Uşak'ın suyunu havasını kirleten ve rant uğruna dağlarını yok etmeye çalışanlardan hesap sorulacağını söyledi.

        Avgan Köyünden Gülter Arslan adlı kadın da çocukluluğunu bu derelerde geçtiğini, kendi çocuklarının ve torunlarının pis kokudan ve çirkinlikten dereye bile inemediğini belirtti.

        Ulubey Belediye Başkanı Ali Rıza Ada'da ilçesinin çok vahim çevre sorunları ile karşı karşıya kaldığını, bunun dile getirilmesi için bu etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti ve katılanları kutladı.

        Etkinlikler halk oyunları ile son buldu.

        (FB-MB-Y)

        18.12.2017 15:33:54 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Uşak haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Uşak Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler