Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Vali Şentürk: "Erzurum ve Sivas kongreleri ile milli mücadele yeni bir boyut kazandı"

        (Fotoğraflı)

        KIRŞEHİR (İHA) - Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Mustafa Kemal Atatürk'ün temsil heyeti ile Kırşehir'e gelişinin 98. Yıl dönümünde yayımladığı mesajda Atatürk'ün, Erzurum ve Sivas kongreleri milli mücadeleyi yeni bir boyuta taşıdığını söyledi.

        Vali Necati Şentürk, Mustafa Kemal Atatürk'ün Kırşehir'e gelişinin 98. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

        "Batılı devletlerin yayılmacı politikaları nedeniyle, 20. yüzyılın başlarında insanlık âlemi büyük savaşlarla karşı karşıya kalmış, bu durumdan en çok etkilenen devletlerden birisi de üç kıtaya hükmeden ve dolayısıyla çeşitli etnik grupları bünyesinde barındıran Osmanlı Devleti olmuştur.

        Bir oldubitti ile kendisini 1. Dünya Savaşı'nın içinde bulan Osmanlı Devleti, aynı anda birçok cephede savaşmak zorunda kalmış, Çanakkale Zaferi'ni kazanmasına rağmen müttefiklerin yenik sayılması nedeniyle topraklarımız işgal edilmeye başlanmıştır.

        Yurdumuzu dört bir yandan saran işgaller karşısında büyük sıkıntı yaşayan ve kendi imkânlarıyla düşmana karşı koymaya çalışan Türk Milleti için Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Samsun'a çıkışı vatanımızın kurtuluşu için tarihi bir dönüm noktası olmuştur.

        En büyük güç olarak gördüğü milletinin desteğini arkasına alan Mustafa Kemal Paşa, Sivas ve Erzurum Kongrelerinde alınan kararlar ile milli mücadele sürecini yeni bir boyuta taşımış, vatanın müdafaası için kurulan Temsil Heyeti ile birlikte milli mücadelenin merkezi olarak seçilen Ankara'ya hareketini sürdürmüştür.

        Yol güzergâhındaki şehirlerde de görüşmelerini sürdüren ve kongrelerde alınan kararları Anadolu'nun her tarafına yaymaya çalışan Mustafa Kemal Paşa'nın Aralık 1919 tarihinde Mucur'a, 24 Aralık günü Kırşehir'e, 25 Aralık günü de Kaman'a gelişi vatanın kurtulması için teşkilatlar kuran vatansever Kırşehirliler tarafından büyük bir coşku ile karşılanmıştır."

        (EÖ-SK)

        22.12.2017 09:10:02 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kırşehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kırşehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler