Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ETSO'yu ziyaret eden Etiyopya Büyükelçisi Workneh;

        - "Türk yatırımcısına her zaman kapımız açık"

        (Fotoğraflı)

        ERZURUM (İHA) - Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ETSO) ziyaret eden Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh, Erzurumlu iş adamlarını, ülkesindeki yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere Etiyopya'ya davet etti.

        Beraberinde Büyükelçilik Ticari Ataşesi Terefe Hailu Eggu ile birlikte Erzurum'a gelen Büyükelçi Workneh, ETSO'da düzenlenen toplantıda, ülkesindeki iş ve yatırım fırsatlarını anlattı. Yönetim Kurulu Salonu'nda düzenlenen toplantıya, konuk diplomatların yanı sıra, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Hasan Akal ve Şevket Demir, yönetim kurulu üyeleri ve işadamları katıldı. Toplantıda ilk olarak konuşan Meclis Başkanı Özakalın, Etiyopya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını ifade ederek, ilişkilerin son dönemde daha da gelişmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

        Afrika bağımsızlığının ve birliğinin sembolü olarak nitelendirilen Etiyopya'ya Türkiye'den gerçekleştirilen ihracatın son 10 yılda yüzde 400 artışla 384 milyon ABD Doları'na ulaştığını ve ihracatın iki ülke arası ticarette önemli bir başarı sayılabileceğini kaydeden Özakalın, "Türkiye ile ilişkilerinin sadece ticari değil çeşitli alanlarda da stratejik ortaklık projelerinin bir parçası olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu ziyaretlerin işbirliğimizi pekiştireceğine inanıyorum" dedi.

        "ETİYOPYA, 100 BİN NÜFUSUYLA ÖZGÜR BİR ÜLKE"

        Toplantıda daha sonra konuşan Büyükelçi Ayalew Gobezie Workneh de, Meclis Başkanı Özakalın'ı teyit ederek, Etiyopya'nın Türkiye'yi stratejik ortak olarak gördüğünü söyledi. ETSO'nun kendilerine gösterdiği yakın ilgiye teşekkür eden Büyükelçi Workneh, iki ülke arasında Sultan 2. Abdülhamit Han'a uzanan yaklaşık 100 yıllık dostluğu ve ilişkileri geliştirmek için çaba gösterdiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 kez ülkelerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Bu ziyaretler kapsamında yapılan yatırım ve ticaret anlaşmalarının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirdiğini anlatan Büyükelçi Workneh, ülkelerindeki 100 Türk yatırımcının 3 milyar dolar sermaye ile iş yaptığını ve bu şirketlerde yaklaşık 30 bin kişinin istihdam edildiğini ifade etti. Etiyopya'nın 100 milyon nüfusa sahip, özgür bir ülke olduğunu söyleyen Büyükelçi Worneh, Türk yatırımcılara her zaman kapılarının açık olduğunu ve her desteği vermeyi taahhüt ettiklerini sözlerine ekledi.

        Büyükelçi'nin konuşmasının ardından Ticari Ataşe Terefe Hailu Eggu da, ülkesindeki iş ve yatırım fırsatlarının anlatıldığı bir sunum yaptı, katılımcıların sorularını cevaplandırdı. ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, ziyaretin anısına Büyükelçi Workneh'e Çifte Minareli Medrese figürü işlenmiş kristal bir plaket ve Oltu taşı tespih verdi. Büyükelçi Workneh de Özakalın'a Etiyopya kahvesi hediye ett.

        AŞKALE ÇİMENTO VE ORAL ET ENTEGRE'Yİ GEZDİLER

        Etiyopya Büyükelçisi Workneh ve Ticari Ataşe Eggu Erzurum ziyaretleri kapsamında ildeki bazı fabrika ve üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Bu kapsamda ilk olarak Aşkale Çimento'yu ziyaret eden konuk büyükelçi burada İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik tarafından ağırlandı. ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal'ın eşlik ettiği konuk diplomatlara ilk olarak yönetim binasında fabrika ile bilgi verildi. Fabrika Müdürü Hüseyin Günaslan ve İşletme Müdürü Hikmet Olgun'un da hazır bulunduğu ziyarette konuk büyükelçi de ülkesinin ekonomik ve ticari yapısı hakkında bilgi verdi.

        Ziyarette, Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, gerek sektörel anlamda ve gerekse genel anlamda Etiyopya ile işbirliği imkanlarını kullanmak istediklerini belirterek, "Büyükelçi Workneh'in ziyaretinde ikili ilişkiler noktasında oldukça faydalı paylaşımlarda bulunduk. Şirketimizin uzun vadeli yurtdışı yatırımları ve ihracat hedefleri bağlamında Afrika ülkeleri bizim için değerli. Umarız bu tarz ziyaretler ve ikili görüşmeler daha da artarak devam eder" diye konuştu.

        Ziyaretin ardında fabrika tesisleri gezildi. Aşkale Çimento'dan sonra Oral Et Entegre Tesisleri'ni de ziyaret eden Büyükelçi Workneh burada da yetkililerden bilgi aldı.

        (ERZ-AT-Y)

        27.12.2017 16:24:56 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler