Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Buca Metrosuna onay geldi

        (Fotoğraflı)

        İZMİR (İHA) - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Buca Metrosu yapım ihalesine çıkabilmek için hazırladığı 13,5 kilometrelik hat projesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı.

        9 Ocak'ta yapım ihalesine çıkılacak Narlıdere Metrosunun ardından İzmirlilerin heyecanla beklediği Buca Metrosu için de sevindirici haber geldi. Tıpkı Narlıdere Metrosu gibi yine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan 13,5 kilometre uzunluğundaki Buca Metrosunun projesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından onaylandı. Proje, 13 Nisan 2017 tarihinde gönderilmişti. Buca Metrosu projesinin 2018 yılı yatırım programına alınması için Kalkınma Bakanlığından alınacak onayın ardından, uluslararası krediyle gerçekleştirilecek yatırım için start verilecek.

        Sürücüsüz çalışacak

        Derin tünel olarak projelendirilen Buca Metro hattı, TBM makinası kullanılarak derin tünel tekniği ile yapılacağından, tünel inşaatı sırasında oluşması muhtemel trafik, sosyal yaşam ve alt yapı sorunları da minimuma indirilmiş olacak. İzmir Hafif Raylı Sisteminin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. Üçyol ile başlayan ve 11 istasyondan oluşan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, F.Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hat ile Üçyol İstasyonunda entegre olacak. Yolcular için Üçyol İstasyonu bilet holü katından bağlantılı olacak yeni hat, mevcut hatlardan bağımsız çalışacak. Bu sayede teknolojinin en son sistemleri Buca Metrosunda kullanılabilecek. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek.

        "Bir kalemde yapılacak en büyük ihale"

        Son olarak işletmeye alınan Karşıyaka Tramvayı ile kent içi toplu ulaşımda hizmet veren raylı sistem ağını 165 kilometreye çıkaran İzmir Büyükşehir Belediyesi, yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. İZBAN hattını 26 kilometre daha uzatarak 136 kilometreye çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Selçuk aksında seferlere başladı. Konak Tramvayı'nın ise 2018'in ilk aylarında hizmete girmesi planlanıyor.

        İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca Metrosunun "bir kalemde yapacakları en büyük ihale" olduğunu belirterek, "Buca, kent içi ulaşım açısından en zorlu bölgelerimizden biri. Bu yatırımla birlikte hem bölgenin yaşadığı sıkıntıları çözmüş hem de çağdaş, çevreci ulaşım adına büyük bir adım atmış olacağız" dedi.

        Narlıdere Metrosu için 42 firma yarışıyor

        Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi, derin tünelle geçilecek 7,2 kilometrelik F.Altay-Narlıdere Metro hattının yapımı için 9 Ocak'ta uluslararası ihaleye çıkacak. Yapı sektörünün dev firmaları bu büyük projenin yapımını üstlenmek üzere yarışacak. Aralarında çok sayıda yabancının da bulunduğu 42 firma, ihale dosyası alarak projeye olan ilgisini gösterdi.

        (AG-Y)

        29.12.2017 12:59:17 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler