Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Serviks Kanseri en sık görülen 2. kanser türü

        (Fotoğraflı)

        Abdullah Aslan

        ERZİNCAN (İHA) - Erzincan İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr. Erkan Hirik, Serviks (rahim ağzı) kanserinin dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. Kanser türü olduğunu belirterek, erken evrede tespit edilebilmesi ve tespit edilebildiği zamanda tedavi edilebilmesi gerektiğine dikkat çekti.

        Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde 2018 yılı Ocak ayı itibariyle, Serviks (rahim ağzı) kanserine dikkat çekmek amacıyla düzenlenecek olan etkinlikler kapsamında Erzincan İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr. Erkan Hirik, açıklamalarda bulundu.

        Erzincan İl Sağlık Müdürü Yrd.Doç.Dr. Erkan Hirik açıklamasında Serviks (rahim ağzı) kanserinin, meme ve akciğer kanserlerinden sonra ölümlü kanserler içerisinde 3. sırada olduğunu kaydederek, önlenmesi ve erken teşhis edildiğinde tedavisinin mümkün olduğunu belirtti.

        Yrd.Doç.Dr. Hirik; "İnvazif kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından önemli bir noktayı da tarama yöntemleri oluşturmaktadır. Yapılacak Taramalarla servikal patolojileri henüz preinvaziv evrede iken tespit edip, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle, invaziv kanser sıklığını buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürmek amaçlanmaktadır.

        Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız.

        İlimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimizde (KETEM) erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA testi ve smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir. Aile hekimlerinizden ve KETEM'den konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz" diye konuştu.

        (AA-Y)

        02.01.2018 13:36:14 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzincan haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzincan Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler