Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Katma değer üretecek bir DAP projesinin daha açılışı yapıldı

        - Pasinler patatesi artık boylanacak

        (Fotoğraflı)

        ERZURUM (İHA) - Pasinler patatesinin pazar payının artırılması amacıyla, DAP idaresini finansal destekleriyle ilçeye kazandırılan patates boylama ve paketleme tesisinin açılışı yapıldı. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, "Bu makinayla Pasinler patatesi artık değerinde satılacak" dedi.

        Pasinler Belediyesinin "Patateste Katma Değerin Artırılması Projesi" kapsamında desteklenen tesisin açılışına, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Pasinler Kaymakamı Harun Ersin Polat, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ve Başkan Yardımcısı Mehmet Özdoğan, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, İlçe Emniyet Müdürü Muammer Tayfun Girgin, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ahmet Kılıç, Pasin Ovası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Adem Alkanat, Pasinler Ziraat Odası Başkanı Hayrullah Korucu ile muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

        Açılış öncesi konuşan Pasin Ovası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Adem Alkanat, "Pasinler'de yetişen patatesin Doğu Anadolu'da ve Erzurum'da gerektiği yerde olması ve çiftçilerimiz daha fazla kazanması bundan böyle mümkün olacaktır. 2018 yılında sözleşmeli tarıma ilk adımımızı da atmış oluyoruz" dedi.

        Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, tarım ve hayvancılıkla ilgili yaptıkları çalışmalardan söz ederek, tesisin hayırlı olmasını diledi.

        Patates boylama ve paketleme tesisinin ilçeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Pasinler Kaymakamı Harun Ersin Polat ise, selektör makinasının hayırlı olması temennisinde bulundu.

        Bölgeye sağlanan desteklerden bahseden DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, proje kapsamında 450 bin liralık bu yatırımın öneminden bahsetti. Patates üretimiyle öne çıkan ilçede istenilen verimin alınamadığından söz eden Başkan Demir, tarladan çuvallara konularak direk satışa sunulan patatesin artık olması gerektiği gibi pazarlanacağını söyledi.

        Ürünün pazar kalitesini sağlayacak tesisin her üretici tarafından kullanılmasını isteyen Başkan Demir, "Bu makinayla birlikte patateslerin kalitesine ve büyüklüğüne göre ayırt edilerek paketlenecek. Ve çiftçimiz emeğinin karşılığını alacak. Pasinler'de üretilen patatesin Doğu Anadolu'da değerinde satılmasını istiyorsak patatesin düzgün bir şekilde boylanıp, paketlenerek satılması gerekir. Tesisin Pasinler'imize hayırlı olmasını diliyorum. Siz yeter ki çalışın, biz idare olarak arkanızdayız" şeklinde konuştu.

        Törende, son konuşmayı AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu yaptı. Taşkesenlioğlu, kalkınma alanındaki finansman destekleriyle Erzurum'a ve Doğu Anadolu'da farklı bir bakış açısı getiren DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir'e ve ekibine, ayrıca, bu tesisin Pasinler'e kazandırılmasından dolayı teşekkür etti. Taşkesenlioğlu, AK Parti iktidarı olarak geldikleri ilk günden itibaren tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, bunlardan birisinin de patatesin gerçek değerinde satılmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Taşkesenlioğlu, şunları söyledi:

        "Patatesi pazara gönderdiğimizde tohumluk da içerisinde gidiyor, yemeklikte içinde gidiyor, iyi patates de gidiyor. Hâlbuki yemeklik patates ile tohumluk patatesin fiyatı farklı. Dolayısıyla biz çamurlu, ayrıştırılmamış patatesi gönderiyorduk. Böyle olunca da pazarda kendine yer bulamıyordu. Elde kalan patates ise çürüyüp, ziyan oluyordu. Şunu demek istiyorum, artık pazar talepleri farklı. Tarladan gelen patatesi direkt satışa sunamıyorsunuz. Ayrıştırmak lazım. Şimdi burada boylanarak, düzenli bir şekilde pazara çıkarılacak ve katma değeri de yükseltecek. Yoksa büyük firmalara satamıyorsunuz. Çünkü topraksız, ayrıştırılmış ve paketlenmiş şekilde patatesin kendilerine gelmelerini istiyorlar. Bunun çözümünü bulmamız lazımdı. DAP İdaresi'nin desteğiyle beraber bu makine alındı. Biz de milletvekillerimizle birlikte ürünün satışı anlamında elimizden gerekeni yapacağız. 2018 yılında pazara göndereceğimiz patates hem temiz hem de ayıklanmış olacak. Emeğe geçen herkese teşekkür eder, tesisin ilçemize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını dilerim.

        Konuşmasının son bölümünde, Pasinler patatesinin coğrafi işaretli ürünler arasına da ekleteceklerinin müjdesini veren Milletvekili Taşkesenlioğlu, "İnşallah bu tescili en geç 6 ay gibi zamanda tamamlanmış olacak" dedi.

        Konuşmaların ardından, 15 kişinin istihdam edildiği tesisin açılışı gerçekleştirildi ve yetkililerden tesis hakkında bilgi alındı.

        (ERZ-Y)

        04.01.2018 13:46:24 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzurum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzurum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler