Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Niğde Sağlık Müdürü vatandaşları KETEM'e davet etti

        (Fotoğraflı)

        Yasin Esen

        NİĞDE (İHA) - Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, kanser taramalarının çok önemli olduğunu hatırlatarak erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi.

        Dr. Değirmencioğlu, Niğde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'in taramalarının ücretsiz olduğunu ve bütün vatandaşları tarama için merkeze davet etti.

        KETEM'in kuruluş amacından bahseden Değirmencioğlu şunları söyledi; "Toplumun kanser ve kanserde erken teşhis ile taramanın önemi hakkındaki farkındalığını eğitim yoluyla artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek, bulunduğu ilde kanser kontrolünde etkin rol almak, tüm bu faaliyetler sonucunda da önlenebilir ve erken yakalanabilir kanserlerin morbidite ve mortalitesini azaltmak amacıyla kurulmuştur. Kanser taraması, kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır" dedi.

        Niğde KETEM'de taramaların Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığını ifade eden Değirmencioğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü; "Merkez ve İlçe köylerden tarama yaptıracak kişiler Merkez Dışarı Camii arkasındaki KETEM'e Müdürlüğümüze ait araçlarla taşınıp ücretsiz olarak meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak taramaları yapıldıktan sonra ikametlerine götürülmektedir. Meme Kanseri için 40-69 Yaş arasındaki kadınlara 2 (iki) yılda bir klinik meme muayenesi ve mamografi taramaları yapılmaktadır. Serviks (Rahim ağzı) Kanseri için 30-65 Yaş arasındaki kadınlara 5 (beş) yılda bir HPV- DNA Testi taraması yapılmaktadır. Kolorektal (Kalın Bağırsak) kanseri taraması 50-70 Yaş arasındaki kadın ve erkeklerde, 2 (iki) yılda bir olmak üzere Gaitada Gizli Kan (GGK) testi ile yapılmaktadır. Kanser hastalığına karşı mücadelede erken teşhis dolayısıyla kanser taramaları'nın çok önemli olduğunu belirterek, halkımızı ücretsiz olarak taramalarını yaptırabilecekleri KETEM(Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi), Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz" diye konuştu.

        (YE-AÖ-Y)

        11.01.2018 13:43:20 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Niğde haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Niğde Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler