Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ödemiş patatesi, maliyetini ancak karşılıyor

        - Bereketli topraklara sahip İzmir'in Küçükmenderes Ovası'nda, yağışlı havalardan fırsat bulan üreticiler güz patatesinin hasadını yaparken, diğer yandan yeni sezon patates ekimi de başladı

        - Tarladaki fiyatı 45-50 kuruş olan patatesin üretim maliyetini ancak karşılıyor olması sebebiyle üreticiler, tohum ve mazot desteği talep ediyor

        Onur Şahan

        İZMİR (İHA) - Yılda üç kez ürün veren Türkiye'de tek, dünyada üç ovadan biri olan İzmir'in Küçükmenderes Ovası'nda, patates fiyatları ancak maliyetini karşılarken, üreticiler tohum ve mazot desteği yapılmasını istiyor.

        Bereketli topraklara sahip İzmir'in Küçükmenderes Ovası'nda, yağışlı havalardan fırsat bulan üreticiler güz patatesinin hasadını yaparken, diğer yandan yeni sezon patates ekimi de başladı. Ekimleri Ağustos ayının ikinci haftasında başlayan güz patatesinde fiyatlar tarlada 45-50 kuruş civarında seyrediyor. Tohum fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bahar döneminde yetiştirilen patatesleri tohumluk olarak kullanan üreticiler, şu an fiyatların maliyeti bile karşılamakta zorlandığını ifade ediyor.

        Üreticinin patates üretimine devam edebilmesi için tohum ve mazot desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Hüseyin Türkoğlu isimli üretici, "Bugün sıfır dediğimiz yerli anaç tohumun kilo fiyatı 2 TL'nin üstünde. Mazotun litresi de 5 TL'nin üzerinde. İşçi yevmiyeleri, elektrik, su paraları, ilaç girdileri derken işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ekimi yapılan tarlalarımızda tohumların soğuk havadan etkilenmemesi amacıyla elyafla koruma altına alıyoruz. Elyaf da başka bir maliyet. Patates üretimi Ödemiş'in olmazsa olmazıdır. Ödemiş'te birçok aile patates üretiminden geçimini sağlıyor. Bizim ovamızın toprakları o kadar verimli ki yılda iki kez bu topraklarda patates yetişiyor. Bugün ovada bir yandan güz patatesi hasadı devam ederken boşalan arazilerimiz yeniden patates ekiliyor. İnşallah hava şartlarıyla fiyatlar istediğimiz gider. Yoksa üreticinin hali harap" dedi.

        Patates üreticiliği de yapan Ziraat Mühendisi Özkan Akgün, Ödemiş'te 1 kilo patatesi yetiştirmenin maliyetin en az 50 kuruş olduğunu ifade ederek, "Uygun fiyatı ve güneşli havayı bulan üretici elindeki patatesi acilen söküp satma çabasına girecektir. Fakat şu an hava şartları buna izin vermiyor. Ücretler ise maliyeti bile kurtarmaktan uzak" diye konuştu.

        Hava şartlarının elvermemesi durumunda ürünün tarlada bekleyeceğini ifade eden Akgün, "Ürün toprakta kış sonuna kadar kalabilir. Fakat zamanında hasat yapılamazsa tarlaya yeni ürün ekilemez. Bu yüzden ürünün Ocak başı itibarı ile sökülmesi gerekir. Ürünü tarladan kaldıramazsak, bahar dönemi ürünlerini ekmekte gecikiriz" dedi.

        (OŞ-ÖA-SO-E)

        12.01.2018 11:32:06 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler