Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Toroslar'da 'Sertifikalı Mantar Yetiştiriciliği Kursu' sürüyor

        - Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna:

        - "Üreterek kalkınacağız"

        (Fotoğraflı)

        MERSİN (İHA) - Toroslar Belediyesi'nin, Mersin Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirdiği 'Sertifikalı Mantar Yetiştiriciliği Kursu', çiftçi ve girişimcilere yeni bir iş kapısı oluşturacak.

        Kursa katılan 67 kursiyer, Mersin Ziraat Odası'nda verilen teorik eğitimlerinin ardından Toroslar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ndeki Ar-Ge biriminde hazırlanan istiridye mantarı üretim yerinde, pratik eğitimlerine başladı.

        Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da kursiyerleri yalnız bırakmayarak, belediye bünyesinde ar-ge çalışması amacıyla ürettikleri istiridye mantarının üretim yerini tanıttı ve mantarın geçirdiği üretim aşamalarından bilgiler verdi. Tuna, istiridye mantarının pratik ve kolay olmasının yanı sıra kısa sürede ürün verebildiğini belirterek, Mersin Ziraat Odası işbirliğiyle hayata geçirdikleri bu kursa özellikle ev hanımlarının, emeklilerin ve iş kapısı bulamayan gençlerin rağbet gösterdiğine dikkat çekti.

        "Üreterek bu ülkeyi kalkındıracağız"

        Belediye personeli tarafından, belediye bünyesinde oluşturdukları istiridye mantarı üretim yerinin kazanç amaçlı değil, çiftçi ve yeni girişimcilere tamamen bir ufuk açmak amacı taşıdığını kaydeden Tuna, "Burası kazanç amaçlı yapılmadı. Gören gözlerin inanacağı ve insanlarımıza ufuk açacak bir anlayış var bu tesiste. Köylerde boş duran depo ve ev altlarındaki yerlerin değerlendirilmesi adına hobi olabilecek nitelikte ve özellikte bir çalışma.112 metrekarelik bir alanda yapılan böyle bir çalışanın maliyeti 42 bin TL civarında. Bunun teknik anlamda fizibilitesi yapılmış. Ürettiğiniz takdirde pazar anlamında sıkıntı yok. Ziraat Odası da üretim fazla olursu bu anlamda bir çalışma yapacak. Kooperatifleşme şekline dönüştürülebilir. Bu da 67 kursiyerimizin kendi girişimciliklerine bağlı. İnşallah üreterek bu ülkeyi kalkındıracağız" dedi.

        Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde insanlara böyle bir yol açtıklarını dile getiren Tuna, "Ayrıca Karaisalı Mahallesi'nde 16 bin metrekare bir alanımız var. Yanında iki bin metrekare kapalı alanı bulunan bir çiftlik kiraladık. Orada da burada yaptığımız mantar yetiştiriciliğinin daha büyüğünü yapacağız. Hem hayvancılık hem de değişik bitki türlerinin yetiştiriciliğini yapmayı planlıyoruz. Aynı zamanda 'Köy Kent' projemiz var. Bu projede de mantarın nasıl yetiştirildiği, arıcılığın nasıl olduğu, süt

        inekçiliğinden, keçi ve koyun ırklarına kadar veteriner arkadaşlarımız bunun araştırmasını yapıyorlar. Burada da bunun en verimli olanını araştıracağız. Az yerden çok ürün almak için mantarı da kesinlikle sertifikalı ekmeniz ve alanı verimli kullanmanız lazım ki, insanlarımız böylelikle üreterek, kendi hayatlarını idame edebilecek kazançları sağlayabilsinler. Ziraat Odasının işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu çalışma bilimin ışığında, hocalarımızın ve mühendislerimizin nezaretinde yapılıyor. İnsanlarımıza bu şekilde yeni bir gelir kapısı oluşturmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

        Belediye olarak Ar-Ge çalışmalarına önem verdiklerini ifade eden Tuna, "Biz belediye olarak bilgiyi paylaşırız. Üniversitelerimiz, sivil toplum teşkilatlarımız ve odalarımızla ortak projeler üreterek, lokomotif görevi üstleniyoruz. Ufuk açmak ve vizyon göstermek bizim için en önemli girişimlerden bir tanesidir" ifadelerini kullandı. Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğündeki üretim alanında mühendis ve eğitmenler nezaretinde pratik eğitimlerini alan kursiyerler, kaynatılmış saman ve kavak ağacı kütüğünün içerisinde bir oyuk açılarak hazırlanan istiridye mantarının ilk üretim aşamalarını öğrendi ve mantarın ilk tohumlarını ektiler.

        (HSK-Y)

        12.01.2018 12:04:11 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler