Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çizgilerle farklılığa saygıyı anlattılar

        (Fotoğraflı)

        İZMİR (İHA) - Almanya'da yayınlanan ünlü mizah dergisi Don Kişot tarafından 10 yıldır düzenlenen Uluslararası Karikatür Yarışmasında dereceye giren eserler Konak'ta açılan sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

        Dünyanın önde gelen sanat etkinliklerini İzmirlilerle buluşturmaya devam eden Konak Belediyesi, son olarak Almanya'da yayınlanan ünlü mizah dergisi Don Quichotte (Don Kişot) tarafından 10 yıldır düzenlenen Uluslararası Karikatür Yarışmasında dereceye giren karikatürlerin yer aldığı 'Farklılığa Saygı' konulu sergiye ev sahipliği yaptı. Konak Belediyesi'nin Neşe ve Karikatür Müzesinde açılan sergiye İzmirli sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Almanya'da Türkçe-Almanca yayın yapan mizah dergisi Don Kişot'un sahibi ve yayın yönetmeni Erdoğan Karayel'in de yer aldığı açılışta 10 yıldır başarıyla sürdürülen uluslararası yarışmada finale kalan 100 karikatürden 35'i görücüye çıktı.

        Bu yıl 10. kez düzenlenen yarışmaya 60 ülkeden 369 karikatürist bin 56 karikatürle katıldı. Bu yıl 'Farklılığa Saygı' temasıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren ve finale kalan 100 eserden 35'i Konak'taki sergide yer aldı. Sergi düzenleyicisi Erdoğan Karayel, 10 yıldır düzenlenen yarışmada finale kalan eserlerin üç yıldır Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesinde sergilendiğini söyledi. Karayel, ilk olarak 2 yıl önce mülteci sorununu konu alan 'Sınırlar ve Mülteciler' konularıyla İzmir'e getirdiklerini belirterek geçen yıl da 'Umuda Yolculuk' temalarında çizilen karikatürlerin sergilendiğini vurguladı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da uluslararası yarışmaya Türkiye'den de çok sayıda karikatüristin başvurduğunu dile getiren Erdoğan Karayel, Türk karikatüristin de sergide yer aldığını dile getirdi.

        17 Şubat'a kadar açık

        Karayel, yarışmayı düzenlemekteki amaçlarının farklılığı irdeleyerek, toplumların yaşamındaki önemini vurgulamak ve hayata geçirilebilmesine karikatür sanatıyla katkıda bulunmak olduğunu belirterek, "Farklılığı genel anlamda ele aldık. Karikatürlerle bizden farklı olan insanlara saygı göstermemiz gerektiğini anlatalım istedik. Aslında aynı dili konuşan ama birbirine farklı olan insanların olduğu bir süreç yaşıyoruz. Her insana saygı duymamız gerekiyor. Hoşgörü ve vicdan gerekli. Vicdanı kaybedince saygısız oluyoruz, saygıyı kaybedince tehlikeli hale geliyoruz. Adalete, barışa, eşitliğe çok ihtiyacımız var" dedi. Erdoğan Karayel, tüm İzmirlileri sergiyi gezmelerini ve karikatürlerden çok şey çıkaracaklarını dile getirdi. Yarışmada bu yıl birincilik ödülü İranlı karikatür sanatçısı Pooya Abdolu'nun olurken, Brezilyalı Jose Antonio Costa ikinci oldu. Avustralya'dan Louis Pol ise üçüncülüğü elde etti. Konak Belediyesi'nin Neşe ve Karikatür Müzesinde açılan 'Farklılığa Saygı' konulu karikatür sergisi 17 Şubat tarihine kadar izlenebilecek.

        (AG-Y)

        24.01.2018 11:04:10 TSI

        NNNN

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler