Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde coşkuyla kutlandı.

        Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu önünde gerçekleşen kutlamaya; Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dursun Hazer ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Prof. Dr. Nurgül Özbay, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Cihan Darcan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Kutlamada geleneksel Nevruz ateşi yakıldı, örste demir dövüldü ve fidanlar toprakla buluşturuldu. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksekokulu önünde gerçekleşen tören, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dursun Hazer, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Nevruz'un başta Türkler olmak üzere Orta Asya'dan Balkanlara kadar birçok milletçe, çok geniş bir coğrafyada yerel renk ve inançlarla, yılbaşı olarak kutlandığını belirten Hazer, konuşmasına şöyle devam etti:

        "2010 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 21 Mart'ı 'Dünya Nevruz Bayramı' olarak kabul etmiştir. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart ile birlikte, havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Özü itibariyle baharın gelişinin, tabiatın canlanışının, kısaca yeniden dirilişin coşkuyla karşılandığı bir gündür. Nevruz Bayramı'nda etkinliklerin düzenlendiği alanda geleneksel bir şekilde Nevruz Ateşi yakılır. Ateşin üzerinden atlayan kimseler içlerinden bir dilek tutarak bu dileklerinin gerçekleşeceğine, tüm hastalıklarının bu ateşe dökülüp yanacağına, yeni yıla hastalık ve kötülüklerden arınarak gireceklerine inanırlar. Ateşin üzerinden atlarken genellikle şöyle bir tekerleme okunur: 'Ağırlığım, uğurluğum dökülsün, odda yanıp kül olsun. Yansın alev saçılsın, benim bahtım açılsın' Nevruz bayramınız kutlu olsun."

        Açılış konuşmasının ardından, geleneksel Nevruz ateşi yakıldı, güç ve kudretin sembolü olarak örste demir dövüldü ve fidanlar toprakla buluşturuldu. Meydanda yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlayan öğrenciler, halk oyunları eşliğinde Nevruz'u coşkuyla kutladılar. Kutlama töreni, pilav ikramının ardından sona erdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bilecik haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bilecik Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler