Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından "Türk Dünyasında Nevruz" paneli düzenlendi. Panelin ardından Nevruz ateşi yakılarak demir dövüldü.

        Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen panele AKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Demir, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cüneyt Akın, AKÜ öğretim elemanları ve öğrencileri ile Uşak Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Pamukkale Üniversiteleri öğretim elemanları katıldı.

        Panelin açış konuşmasını yapan AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cüneyt Akın, Türk kültüründe Nevruz'un doğuş ve diriliş anlamlarına geldiğini söyledi. Nevruz'un baharın başlangıcı ve bir takvim değişikliğini de anlattığını ifade eden Akın, "Çin kaynaklarında Hunların milattan 100 yıllar önceleri 21 Martta hazır yemeklerle bahar şenlikleri yaptıkları kaydedilmiştir. Aynı geleneklerin Hunlardan sonra Uygurlarda da mevcut olduğu bilinmektedir. Türk tarihinin her döneminde varlığını devam ettiren Nevruz Hun Türklerin Avrupa'ya gitmesiyle Macaristan ve Balkanlara ulaşmış 800'lü yıllardan itibaren Hazarın Güneyinden Anadolu'ya ve Mezopotamya Bölgesine taşınarak daha geniş bir coğrafyaya yerleşmiştir" diye konuştu.

        Nevruz'un 12 Hayvanlı Türk Takviminde yılın başlangıcı olduğuna işaret eden Akın, "Nevruz, Türk kültüründe bir Ergenekon'dur. Toprağın kış mevsiminde yattığı ölüm uykusundan kalkması, ilkyaz ile yeniden dirilişi Türk destanları içinde karşılığını Ergenekon'da bulmuştur. Nevruz kutlamalarının bir diğer adı Ergenekon bayramıdır. Bu isim geçmişten günümüze kadar hala çeşitli Türk boyları arasında canlılığını korumakta aynı zamanda milletin destanların gücüyle birbirlerine olan güven bağlarını güçlendirmektedir. Ergenekon'da böyle bir gelenektir" dedi.

        Panelin ardından gerçekleştirilen etkinliklerde halk oyunları ekipleri gösteri sergiledi. Program, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Prof. Dr. İsa Sağbaş ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Akçay'ın da katılımıyla gerçekleştirilen Nevruz ateşinin yakılması ve örs üzerinde çekiçle demir dövülmesinin ardından son buldu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Afyonkarahisar haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Afyonkarahisar Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler