Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Batman’ın Beşiri ilçesinde yaşayan Ezidiler, Kırmızı Çarşamba Bayramı’nı kutladı.

        Rumi takvime göre nisan ayının ilk çarşamba gününün kutsal olduğuna inanan Beşiri ilçesi Oğuz köyü Onbaşı mezrasında yaşayan Ezidiler, Kırmızı Çarşamba Bayramını kutladı. Mezrada yaşayan Ezidiler, kendi aralarında bayramlaşarak dini adetlerini yerine getirdi. Bayram nedeniyle Ezidi çocuklar da kendilerine verilen renkli yumurtaları birbirine tokuşturdu.

        Kırmızı Çarşamba Bayramı’nın kendilerinin kutsal olduğu için çocuklara okuldan özel izin aldıklarını belirten 71 yaşındaki Alaattin Kartal, “Misafirlerimiz geldi. Gelenek ve göreneklerimize göre millet bizim bayramımıza geliyorlar. Birbirimizle kutluyoruz. Bayram akşamı ya kuzu, ya koyun, ya oğlak ya da keçi gibi güzel bir hayvan kesiyoruz. Şekerleme ve çeşitli ikramlarda bulunuyoruz” dedi.

        Kapı ve ağaçlarına bağladıkları renkli iplerle ilgili de bilgi veren Kartal, “Bu ipler 3 ya da 4 renkli oluyor. Bunun Kırmızı Çarşamba Bayramı ile ilgisi yoktur. Ağaçlara bağladığımız ip Nisan ayı ile ilgilidir. Şubat ayının ilk Cuması bizim için Hıdır İlyas’tır. Hıdır İlyas’da aşure gibi bir şey yapıyoruz. Nisan ayı bereket ayıdır. Bu ayda da bu ipleri asıyoruz” diye konuştu.

        “Ezidilerle bayramlaşıyoruz”

        Ezidilerin bayramını örf ve adetlerine göre kutladıklarını belirten Müslüman vatandaş İsmet Kıyanç ise, “Beşiri İkiköprü’den geliyorum. Gelip Ezidilerin insanların bayramını kutluyoruz. Onlar da bize geliyor. Bunlar adetlerimizdir” ifadelerinde bulundu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Batman haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Batman Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler