Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Antalya’da istenmeyen SMS'lere vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine 536 bin 954 lira ceza kesildi. Vatandaşlar, istemedikleri halde gelen ticari içerikli reklam ve tanıtım iletileri için 23 bin 76 şikayet başvurusunda bulundu.

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yoğun şikayet üzerine 15 Temmuz 2015'te istenmeyen elektronik ticari iletilerle ilgili düzenlemeye gitti. Düzenlemenin ardından Antalya’da 13 Nisan 2018 tarihi itibariyle toplam 23 bin 76 şikayet başvurusu yapıldı. Başvuruların 22 bin 93’ü SMS’lerden oluşurken, 849’u sesli arama, 134’ü de ePosta’dan oluştu. Antalya İl Ticaret Müdürlüğü yetkililerinin şikayetleri incelemesi sonucunda ise bin 297 başvuru hakkında toplam 536 bin 954 liralık para cezası işlemi uygulandı.

        Uygulamada, onaysız ileti geldiğinde bin 253 lira ile 18 bin 822 liraya kadar varan cezalar kesiliyor. Ceza, toplu gönderim için ise 69 bin 17 liraya kadar çıkabiliyor.

        “Bütün şikayetleri ciddiye alıyoruz”

        İletileri gerçekleştiren firma ya da şahısların genellikle yurt dışı kaynaklı olduğunu ve cinsel, bahis ve dolandırıcılık konulu iletiler yolladığını belirten Antalya İl Ticaret Müdürü Seval Yasak Dizerkonca, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. İstenmeyen ileti alınması durumunda vatandaşın bu mesajı ilk olarak kendisinin reddetmesi gerektiğini ifade eden Dizerkonca, “Reddettikten sonra 3 ay içerisinde de edevlet şifresiyle girip bakanlığın sayfasından şikayetlerini yapabilirler. Aynı zamanda iletinin resmini çekip o mesajla birlikte bizlere de gelebilirler. Vatandaşımızın çekinmesin, üşenmesin, muhakkak şikayette bulunsunlar. Biz kesinlikle ilgileniyoruz ve bütün şikayetleri ciddiye alıyoruz” dedi.

        “Ticari içerik varsa kesinlikle affetmiyoruz”

        Hangi mesajların ceza alıp almadığı konusunda da açıklama yapan Dizerkonca, “Vatandaş tarafından kabul edilmeyen ticari içerikli iletileri kesinlikle affetmiyoruz. İade edildi dese bile kesinlikle affetmiyoruz. Vatandaştan ‘ben sizden her türlü mesajı kabul ediyorum’ diye bir sözleşme aldıysa problem yok, almadılarsa problem var” diye konuştu.

        "Ceza olmalı fakat ölçüsü kaçırılmamalı "

        Uygulanan cezaların kamuoyunda daha fazla gösterilmesi halinde ticari şirketlerin daha dikkatli olacağını ve istenmeyen iletilerin önüne geçilebileceğini de savunan Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü ise "Ancak bunun nihayetinde ceza kesilen bazı firmalar da bizim şirketlerimiz, bizim kurumlarımız. Ceza mutlaka olmalı fakat ölçüsünün kaçırılmaması gerekiyor. Öncelikle bu konudaki yetkili kurumların, şirketlerin böyle bir uygulama yaptığında bu gibi cezalarla karşılaşabileceği yönünde ciddi kamu spotu düzenlemesi yapması gerekiyor" ifadelerini kaydetti.

        Uygulamanın ihtiyaçtan doğduğuna işaret eden Güllü, yapılan cezai yaptırımları desteklediklerini belirterek, "İstenmeyen SMS'ler öyle bir hale gelmişti ki, vatandaşlar gecenin 2'sinde bile yatağından zıplayarak uyanıyordu. Bu şirketler tarafından ciddi anlamda suistimal edildi. Bunun üzerine tüketicilerimiz tepki gösterince bu konuda da hükümetimiz bir uygulama getirdi" dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler