Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Konya’da düzenlenen Geleneksel El Sanatları ve Zanaatkarlar Buluşması'na Denizli Yatağan'dan gelen 30 yıllık kılıç ustası Hasan Hamza Aydın, tarihi dizilerin ardından satışlarının arttığını söyledi.

        Denizli’nin Serinhisar ilçesi Yatağan Mahallesinden Konya’ya gelen 43 yaşındaki Hasan Hamza Aydın, 13 yaşından bu yana kılıç ve bıçak yapıyor. Mahlas olarak Gullam Hasan ismini kullanan kılıç ustası 30 yıldır bu işi yaptığını belirterek, “Denizli Yatağan’dan geldim. 13 yaşında çırak olarak başladığım kılıç imalatında bugün 43 yaşındayım. Üzerine çeşit koyarak, boynuz tarak olarak, çakı olarak, bıçak olarak hala devam etmekteyim. Kılıç imalatımız var. Yatağan imalatımız var. Normal cep çakısı imalatımız var. Bu şekilde etkinliklerde insanlarımıza görsel olarak da tanıtmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

        “Eski tarihi anlatan diziler satışlarımıza fayda sağlıyor”

        Tarihi dizilerin satışlarını olumlu yönde etkilediğini söyleyen Hasan Hamza Aydın, “Ekranlardaki tarihimizi anlatan dizilerin veya programların bizim ürünümüze katkısı elbette fazlasıyla var. Özellikle bu televizyondaki eski tarihi anlatan dizilerin çok faydası var. Bazen belgesellerde Yatağan'a ait olan Yatağan yapımı ve özellikleri konulu belgeseller yayınlanıyor. Bu bizim satışlarımıza fayda sağlıyor. Özellikle dizilerin tartışılmaz bir faydası var” dedi.

        “20 bin liraya kadar kılıç bulabilirsiniz”

        Farklı fiyat aralıklarının olduğunu söyleyen Aydın, “Fiyat aralığımız her ürüne göre değişmektedir. Örneğin; 500 liradan başlar 15 bin lira, 18 bin lira, 20 bin liraya kadar kılıç bulabilirsiniz. Bu gravür işlemeli, altın işlemeli özellikleri vardır. Bunlara göre fiyat değişimi yapılır. Normal bir Yatağanlı istiyorsanız; bin, bin 500 liradır. Hakiki orijinaline uygun dövme bundan 200 yıl önce 300 yıl önce nasıl yapılıyorsa aynı şekil yapımıyla hala da biz bu üretime devam etmekteyiz. Bu dövmeyi ortalama 3 günde ve ya 4 günde bir tane Yatağanlı bitirmiş oluyoruz. Bazı insanlar şöyle düşünüyor; Günde 35 tane bitiyor mu? Diye düşünüyor. Hayır gerçek bir Yatağanlı en az 3 gün 4 gün arasında çıkar” ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler