Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KONYA (AA) - Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karapınar Belediyesi tarafından Osmanlı dönemine ait 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından inşa edilen Tarihi Selimiye çeşmesi ve yalaklar, Mimar ve Sanat Tarihçileri tarafından lazer rölöve ile çizimi yapılıp tarihi yalakların cam çerçeve içerisine monte edilerek eserlerin Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca koruma altına alındığı bildirildi.

        Belediye Başkanı Mehmet Yaka, ilçedeki Selimiye Mahallesi Selimiye Külliye çarşısının karşısında bulunan Osmanlı dönemine ait dokunun bir parçası olan çeşme mimarisi meydanın simgesi haline getirilerek restore çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

        Mimarlık örneklerinden olan tarihi çeşmenin, 3 yalak ve oval bir kuyudan oluşan eserlerin bakım ve onarımları yapılarak gelecek nesillere aktarılmalarının hedeflendiğini kaydeden Yaka, şöyle konuştu:

        "Çeşme, Mimar Sinan tarafından 1569 yılında yapım malzemesi olarak muntazam yonu taş malzeme kullanılarak yapılmıştır. Çeşmenin ön kısmında dikdörtgen bir yalak ve bu yalak ızgara ile kapatılmıştır. Çeşmenin bitişiğinde kazı çalışmaları sonucu dikdörtgen formlu birbirine bitişik üç adet yalak ortaya çıkarılmıştır ve bitişiğinde oval ağızlı bir kuyu yer almaktadır ve betonarme bir kapakla ağzı kapatılmıştır. Kuyu kapağında 1962 yılında yapıldığı yazılmaktadır."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Konya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Konya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler