Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞIRNAK (AA) - EKREM PAYAN - Şırnak'ta, PKK'lı teröristlerin yaşamı hiçe sayan saldırılarının neden olduğu tahribat, devlet tarafından giderilecek.

        Aralarında terör örgütünün yöneticileri ile dağ kadrosundan gelenlerin de bulunduğu 508 teröristin etkisiz hale getirildiği, 50 ton ağırlığında bin 845 el yapımı patlayıcının imha edildiği, el yapımı patlayıcılarla tuzaklanan 240 barikatın kaldırıldığı, 39 çukuru kapatıldığı, 14 bin 727 evde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce hasar tespit çalışmasının yapıldığı kentte, 14 Kasım'da sokağa çıkma yasağının kaldırılacak olmasının ardından Şırnak'ın yeniden imarı ve altyapının yenilenmesi için çalışmalar hızla başlatılacak.

        Hedef tanımaz saldırılar gerçekleştiren PKK'lı teröristler, kentteki birçok ev, okul, cami ve iş yerini saldırılarıyla tahrip etti ya da kullanılamaz hale getirdi.

        Terör saldırılarından endişe duyarak vatandaşların terk ettiği evler, teröristlerce tuzaklanan patlayıcılar ile roketatarlı saldırıların hedefi olurken, teröristler evlerdeki eşyalara da zarar verdi.

        Bu saldırılar sonucu yıkım kararı alınan 2 bin 44 konut ve 5 cami ile yıkılan 3 okul ve öğretmenevinin yerine yenileri yapılacak.

        Kentte inşa edilecek 6 bine yakın konut bir yıl içerisinde hak sahiplerine teslim edilecek.

        - Evi yıkılan vatandaşlara kira yardımı

        Evi terör olaylarında yıkılan vatandaşlara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce belirlenen şartlar uyarınca yeni evleri teslim edilene kadar her ay 560 lira kira yardımı yapılacak.

        Kentte eşyaları zarar gören her vatandaşa da 5 bin liradan az olmamak şartıyla zarar gören eşyasının bedeli ödenecek.

        - 5 bin terör mağduruna istihdam imkanı

        Devlet tarafından terör mağdurlarına istihdam imkanı da sağlanıyor.

        Cizre'de 2 bin, Silopi'de bin 250, İdil'de 750 terör mağduru Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında işe başlarken, Şırnak merkezde de bin terör mağduruna istihdam olanağı sunulacak.

        Böylece Şırnak'ta 5 bin terör mağduru istihdam edilmiş olacak

        - Altyapı ve kanalizasyon şebekesi yenilenecek

        Şırnak Valisi Ali İhsan Su, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şırnak merkezde, terör örgütünün kazdığı çukur ve kurduğu barikatlara tuzakladığı el yapımı patlayıcıları infilak ettirmesi nedeniyle büyük ölçüde zarar gören alt yapı ve kanalizasyon şebekesinin yeniden yapılacağını, ilçelerde ise altyapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

        "Şırnak'ta terör olayları nedeniyle zarar gören alt ve üst yapının hepsini sıfırdan yapacağız." diyen Su, "Terör örgütü vatandaşın evinin kapısına, mutfağına, yatak odasına, lambasının içine, buzdolabına, kanepesine, ibadet ettiği camisine hatta okuduğu Kur'an-ı Kerimin içine bile bomba döşedi." ifadesini kullandı.

        Bunları tespit etmenin ve temizlemenin zaman aldığına dikkati çeken Su, "Bakınız daha tespit edilemeyen kaldı. 3 çocuğumuzu kaybettik. Keşke 2 ay daha açılmasaydı da bu çocuklar ölmeseydi." şeklinde konuştu.

        - 2 bin 44 ev ve 3 okul yıkıldı, 5 cami yıkılacak

        Şehir merkezinde ağır hasar gören 3 okul ile Şırnak Öğretmenevinin yıkıldığını belirten Su, zarar gören 8 okulun ise onarımının yapıldığını aktardı.

        Su, ağır hasarlı olan 5 cami için yıkım kararı alındığına işaret ederek, 10 caminin onarım ve güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

        Operasyonun sona ermesinin ardından devam eden sokağa çıkma yasağı süresince 14 bin 727 evde yapılan çalışmalarda ağır hasarlı olduğu tespit edilen 2 bin 44 evle ilgili yıkım kararı alındığını anlatan Su, Şırnak'ta sokağa çıkma yasağının 14 Kasım Pazartesi günü kısmi olarak kaldırılacağını anımsattı.

        Su, vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerince Şırnak Kapalı Spor Salonunda stant kurulacağını ifade ederek, evi zarar gören vatandaşlara hazırlanan projelerle ilgili bilgi verileceğini dile getirdi.

        - Konutlar bir yıl içinde teslim edilecek

        Vali Su, terör mağdurları için inşası süren konutlara ilişkin şunları kaydetti:

        "Silopi'de yapımına başlanan 96 konut gelecek yıl nisan ayında tamamlanacak. 280 dönüm arazi üzerine yapılacak 526 konut ihale aşamasında. Cizre'de Konak Mahallesi'ndeki yıkılan alanda 750 konutun inşası başladı. Ek olarak 2 bin 500 konut daha rezerv alanında ihale aşamasında. Bu konutlar bir yıl içinde bitirilecek. İdil'de de Turgut Özal Mahallesi'nde tek katlı ve bahçeli 344 konut inşa ediliyor. Bu konutlar da nisan ayında teslim edilecek ayrıca da 510 dönüm arazi üzerinde 300 konut daha yapılacak. Şırnak merkezdeki Gazi Caddesi'nde 960 konut yapılıyor. Diğer mahallelerde ise 5 bin konut yapılacak. Kentte 6 bine yakın konut bir yıl içinde hak sahiplerine teslim edilecek."

        Su, yeni projede yeşil alanlar, parklar, çocuk oyun alanları, sosyal donatılar, taziye evleri, alışveriş merkezleri, okul ve camilerin yer alacağını, projenin yöre kültürü ve geleneklerine uygun şekilde tasarlandığını aktardı.

        Evi terör olaylarında yıkılan vatandaşlara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce belirlenen şartlar uyarınca yeni evleri teslim edilene kadar 560 lira kira bedeli ödeneceğine dikkati çeken Su, eşyaları zarar gören vatandaşlara da ayrıca evinin bedelinin yüzde 12'si kadar ödeme yapılacağını kaydetti.

        Su, eşyası zarar gören vatandaşların 5 bin liradan az olmamak şartıyla bunun bedelini alacağını aktardı.

        - Şırnak'ta bin kişiye iş imkanı

        Cizre'de 2 bin, Silopi'de bin 250, İdil'de 750 terör mağdurunun İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında işe alındığını belirten Su, Şırnak'ta da bu kapsamda bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

        Su, Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde sıcak asfalt döküldüğünü, il merkezinde ise 105 kilometre sıcak asfalt çalışmasına yakında başlanacağını ifade etti.

        Cizre, İdil, Silopi ilçelerinde küçük esnafa bin 500 ile 3 bin lira hibe desteklerin yanı sıra zarar gören malına ilişkin de ödeme yapıldığını vurgulayan Su, söz konusu 3 ilçede 10 bin liraya kadar olan az hasarlı binalar için ödemelerin yapıldığını, 30 bin liralık ödemelerin ise yapılmasına başlandığını bildirdi.

        Vali Su, vatandaşlara, 14 Kasım'da evlerine döndüklerinde güvenlik güçlerinin gözünden kaçan veya tespit edemediği açık kablo düzeneklerini fark etmeleri halinde hemen polis ekiplerine bildirmeleri çağrısında bulundu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Şırnak haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Şırnak Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler