Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Türkiye'de özellikle narenciye ürünlerine önemli zarar veren Akdeniz meyve sineğine (AMS) karşı yürütülen ulusal mücadele projesinin pilot uygulaması, Adana, Hatay ve Osmaniye'de gerçekleştiriliyor. Projenin başarılı olması halinde sorunun önemli oranda azaltılması hedefleniyor.

        Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için teknik eleman ve üreticilerin bilgilerinin artırılması, halihazırda mücadele yapan üreticilerin hatalı veya eksik yönlerinin belirlenmesi, üreticilerin zamanında ve toplu mücadele yapmalarının sağlanması amacıyla Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ile Adana, Hatay ve Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüklerinin katılımıyla üç ilde zararlıyla mücadele pilot projesi hazırlandı.

        Zararlının konakçı olduğu türlerin bulunduğu tüm alanlarda, tüm mücadele yöntemlerinin bir arada ve birbirini tamamlayacak şekilde "toplu mücadele" edilmesini öngören proje, Akdeniz meyve sineğiyle daha etkin bir mücadelenin yapılabilmesi amacını taşıyor.

        Bu mücadele yönteminin üreticiye benimsetilip etkenin turunçgillerde ana zararlı olmaktan çıkarılması hedeflenen ve üç ilde yürütülen proje, 5 yıl boyunca ülke genelinde yürütülmesi düşünülen "AMS Ulusal Mücadele Projesi"nin pilot uygulaması olarak hayata geçirildi.

        - 1 milyon ton narenciye elde edildi

        Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 420 bin dekarda yaklaşık 1 milyon ton narenciye elde edildiğini bildirerek, bu rakamın ülkede elde edilen ürünün dörtte birine denk geldiğini söyledi.

        Bu kadar yoğun narenciye üretimi yapılan bölgede bu ürünlerin ticari değerini tam olarak bulması için meydana gelecek hastalık ve zararlılara karşı etkin şekilde mücadele ettiklerini aktaran Tekin, bu etkenler içinde AMS'nin özel bir yeri olduğunu ve bununla mücadele edilmediği dönemlerde bir bahçede rekoltenin neredeyse yarıya yakınının çürüdüğüne dikkati çekti.

        Zararlıya karşı mevcut mücadele yöntemlerinin uygulanmasında üreticinin bazlı yanlış ve eksikliklerin etkili sonuç alınamamasına neden olduğunu ifade eden Tekin, "AMS, 16 derecenin üzerindeki hava sıcaklığında üreyebiliyor. İlimizin iklim şartları göz önüne alındığında yılın hemen her döneminde etkinliğini sürdürebilen bir canlı. Özellikle AMS'nin diğer konakçıları olan sert çekirdekli meyvelerin üretiminin de son 15 yıldır artması bunda etkili. AMS'nin bu yaşam döngüsünü kıracak yöntemler gerekiyor." diye konuştu.

        - Proje detayları

        Tekin, projenin, teknik personel ve üreteci eğitimi, izleme, mücadele ile hasat ve sonrası kontrol aşamalarını içerdiğini aktardı.

        AMS'nin çıkış ve ilaçlama zamanını belirlemek için tuzaklar asılarak izleme yapıldığını anlatan Tekin, projede, zararlının konakçı olduğu ürünlerde üreticilerin tüm yöntemleri birbirini tamamlayacak şekilde kullanarak mücadele etmesini içeren "toplu mücadele" yönteminin benimsendiğini anlattı.

        Tekin, "AMS'de entegre bir mücadele gerekiyor. Herkes aynı mücadeleyi verirse ancak o zaman başarılı olunuyor. Bir bahçe mücadele ederken yanı başındaki diğer bahçe bir şey yapmadığı zaman o etken zamanla diğer bahçeye de sirayet edip mücadeleyi sabote ediyor. Proje, Adana'da, AMS'ye hassas, sulak alanlara yakın Yumurtalık ve Ceyhan'da yürütülüyor. Bu bölgelerde denemeleri yaptık, ölçümlerimizi yapıyoruz. Elde edilecek sonuçlarla inşallah gelecek dönemlerde daha iyi bir mücadele yöntemi belirlenmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler