Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EDİRNE (AA) - SALİH BARAN / CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de, sürüler halinde uçan sığırcıklar, geçtikleri yerlerde bulunan elektrik tellerine çarparak trafoların kısa devre yapmasına yol açıyor.

        Özellikle sonbahar ve kış aylarında yırtıcı kuşlardan korunmak için gürültülü ve sürüler halinde uçan sığırcıklar, zaman zaman yerleşim yerlerindeki yaşamı olumsuz etkiliyor.

        Edirne'nin İpsala ilçesinin Yenikarpuzlu beldesi sakinleri de "afacan kuşlar" olarak adlandırdıkları sığırcıklardan dertli. Sığırcıklar, uçuşları sırasında tellerin birbirine değmesine neden oluyor ve buna bağlı kısa devreler nedeniyle bölgedeki evler ve iş yerleri elektriksiz kalabiliyor.

        Benzin istasyonunda çalışan Erçin Atılgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin sığırcıkların geçiş güzergahında olduğunu söyledi.

        Son zamanlarda sığırcıkların sebep olduğu durum nedeniyle sık sık elektriklerinin kesildiğini dile getiren Atılgan, "Sürüler halinde elektrik direklerine ve trafoların çevresindeki tellere konan kuşlar hareket edince trafo kısa devre yapıyor. Teller ani hareketle oynayınca sigortaları attırıyor. Günde bazen 20 kez elektriğimiz kesiliyor. Sığırcık sürüleriyle başımız dertte." dedi.

        Sığırcık sürülerinin, araç sürücülerini de zor durumda bıraktığını aktaran Atılgan, sürücülerin karayoluna konan kuşları ezmemek için çaba gösterdiğini, bu nedenle trafikte tehlikeli hareketler yapmak durumunda kaldıklarını kaydetti.

        Atılgan, yetkililerden bu konuya bir çare bulmalarını istedi.

        - Arızalı trafoları tamir ediyor

        Beldede yaşayan Faik Üzüm ise sığırcıkların özellikler sonbaharda yaşattıkları olumsuzluğu ortadan kaldırmayı da öğrendiklerini söyledi.

        Kısa devre yapan trafonun tespiti sonrası direğe tırmanarak, enerji geçişini yeniden sağladığını anlatan Üzüm, "O kadar sık yaşıyoruz ki bu durumu. Artık ustaların gelip yapmasını beklemeden direğe çıkıp sorunu hallediyoruz. Ovada gezen kuş, akşam üzeri geçiş güzergahında buraya gelince konmak istiyor. Sığırcıklar sürü halinde tellere ve trafoya konunca, kısa devre yaptırıyor. Çevredeki evlerde, fabrikalarda ve benzin istasyonlarında sorunlar oluşabiliyor" diye konuştu.

        - Kuşlar çok arıza yaptırıyor

        Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) yetkililerinden alınan 2016'nın ekim ayına kadar olan verilere göre, Trakya'da bu yıl kuşlardan kaynaklı enerji kesintisi bin 538 olarak kayıtlara geçti.

        Bu arada, TREDAŞ, dünyanın en önemli kuş göç yollarında olan Trakya'da, elektrik dağıtım sistemlerinin kuşlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve kuşlar kaynaklı elektrik kesintilerinin azaltılmasına ilişkin yöntemlerin araştırılması için Ar-Ge projesi başlattı.

        TREDAŞ'ın kuş ölümlerini aza indirerek, şebekenin korunması için başlattığı Ar-Ge projesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından kabul edildi.

        Proje kapsamında, Edirne ve çevresi, Istıranca (Yıldız) Dağları, İğneada, Demirköy ve çevresi başta olmak üzere gözlem yapılacak ve Trakya bölgesi inceleme alanı olarak kabul edilecek.

        - Kuşlar tellere tüneyemeyecek

        TREDAŞ Ar-Ge ekibiyle alanında uzman akademisyenlerin ve uluslararası düzeyde yetkin firmaların görev alması planlanan projede dünya örnekleriyle de uyumlu şekilde, kuşların tünemesini zorlaştırıcı tasarımlar gerçekleştirilecek, kuşlar için alternatif tüneme yerleri inşa edilecek. Hatlarda izolatör ve iletken kılıflar kullanılacak. Gerekirse havai hatlar için alternatif güzergah ve kablo tesisi de kurulacak.

        Proje sonucunda, havai hatların doğal yaşam üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesine yönelik geliştirilecek metotlar yordamıyla çevreye duyarlı dağıtım sistemi işletimi alanında örnek teşkil edecek, elektrik dağıtım sektörüne yön verecek sonuçlar ortaya konulacağı öngörülüyor.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler