Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AFYONKARAHİSAR (AA) - CANAN TÜKELAY - Türkiye'nin önemli meyve üretim ve ihracat merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde bir üreticinin, "gülen yüz", "ay yıldız" simgeleri ile "I love you" yazısı yerleştirdiği elmalar ilgi görüyor.

        Kiraz ve vişne üretimiyle öne çıkan, 15 bin ton elma üretilen ilçede, çiftçi Ali Rıza Şenses'in üzerine çeşitli simgeler yerleştirdiği elmalar başta İstanbul olmak üzere, yurdun birçok bölgesine gönderiliyor.

        Üzerinde simgelerin bulunduğu şeffaf etiketler, elmalar olgunlaşmadan 50 gün önce meyvenin üzerine yerleştiriliyor. Hasat sırasında etiketlerin sökülmesinin ardından, üzerinde simgelerin oluştuğu meyveler tüketiciye ulaştırılmak üzere soğuk hava depolarına gönderiliyor.

        Elma üreticisi Ali Rıza Şenses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın Bozkır ilçesinden 53 yıl önce Sultandağı'na geldiğini ve meyvecilik yapmaya başladığını söyledi.

        İlçede kurdukları modern meyve bahçesinde ailesiyle çalıştıklarını belirten Şenses, "Çocuklarım yanımda. Onların yardımıyla gece gündüz çalışıyoruz. Piyasada ne olması gerekirse, kirazından eriğine, vişnesinden elmanın birçok çeşidine meyve yetiştiriyoruz." dedi.

        Şenses, ilçede meyveciliğin oldukça gelişmiş olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

        "Sultandağı'nda çok sayıda meyve bahçesi var. Biz 120 dönüm alanda meyvecilik yapıyoruz. Allah çalışana veriyoruz. Ağacı sevmeyen, toprağı sevmeyen insanı da sevmez bana göre. Toprağı seven, ağacı da insanı da sever. Ağaçlar benim çocuklarım. Bir tane ağaç kuruduğu zaman oturup başında ağlıyoruz. 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında elmalara 'I love you, gülen yüz ve Türk bayrağı simgesi yaptık. Anlamı da 'seni seviyorum, gülen yüzlü Türkiyem.' Allah şehitlerimize rahmet eylesin. 80 bin simge bastırdık. 30 dönüm bahçede sadece 'pink lady' cinsi elmalara uyguladık. Buzhanede dayanma süresi uzun, şeker oranı düşük, hoş bir elmadır."

        Simgeli elmaları başta İstanbul hali olmak üzeri çeşitli illere gönderdiklerini ifade eden Şenses, "Halden de marketlere gidiyor ve tüketicilerden yoğun ilgi görüyor. Gelecek yıl 'starking' cinsi elmalara da simge yapmayı düşünüyoruz. Simge yapıştırmada zamanlama çok önemli. Henüz yeşilken tek tek elle yapıştırıyoruz. Simge izi çıktıktan sonra da hasat ediyoruz." diye konuştu.

        Selim Şenses de babasıyla meyvecilik yaptıklarını belirterek, "15 Temmuz'da ortaya çıkan hassasiyeti meyvelerin üzerine yansıtmak istedik. Önümüzdeki yıl farklı simgeler yapmayı düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Afyonkarahisar haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Afyonkarahisar Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler