Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Edirne'nin Enez ilçesinde bulunan tarihi Enez Fatih Camisi, vakfiyesine uygun restore edilmesinin ardından yeniden ibadete açılacak.

        Vakıflar Genel Müdürlüğü, Fatih Sultan Mehmet'in Enez'i fethinden sonra cami olarak düzenlenen tarihi yapının restorasyonu için 3 ay önce çalışmalara başladı.

        Deniz kenarındaki Enez Kalesi yanında bulunan, "Enez Ayasofyası" olarak da bilinen, çatı örtüsü, orta ve kuzey duvarları yıkık caminin etrafı temizlendi. Camide restorasyon çalışmaları devam ediyor.

        Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine, aslen Doğu Roma İmparatorluğu kilisesi olan yapının, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürüldüğünü belirtti.

        Yalnızca 1,5 cephesi ayakta bulunan caminin restorasyon çalışmalarının başladığını anlatan Güneren, "Cami, deprem sonrası kullanılamaz hale gelmiş. Zamanla gerçekleşen doğa tahribatıyla da harabe durumda. Genel Müdürlüğümüz projelerini hazırladı. Koruma Kurulundan gerekli onaylar alındı. Uygulama ihalesinin ardından yer teslimini yaptık." dedi.

        Güneren, "Caminin Enez Kalesi duvarına yakınlığı, statik açısından ciddi problemlerin bulunması, ağır hasarlı olması nedeniyle, önemli bir uygulama gerçekleştireceğiz. Bu sıkıntıları aşa aşa yapıyı ihya edeceğiz. Fatih Sultan Mehmet'in fethinden sonra düzenlendiği şekline ve vakfiyesine uygun olarak caminin restorasyonunu gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

        Osman Güneren, restorasyonun yaklaşık 3 yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

        - Enez Fatih Camisi

        Doğu Roma İmparatorluğu tarafından 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen yapı, Fatih Sultan Mehmet'in 1456'da Taşoz, Limni, Semadirek adalarının yanı sıra Cenevizlilere ait Enez'i fethetmesi sonrası camiye çevrildi. Sonrasında yapının güneydoğusunda mihrap, batısında minber yapıldı. Dış tarafına da kesme taştan minare inşa edildi.

        Osmanlı döneminde 1700'lü yıllarda birkaç kez onarımdan geçirilen caminin bir kısmı, 1965'teki depremde yıkıldı. Enez Fatih Camisi, restorasyonun tamamlanmasının ardından yarım asır sonra yeniden ibadete açılacak.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler