Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAMSUN (AA) - Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan kaçak yapıların yıkıldığını belirterek, "Kaçak yapıları yıktıktan sonra doğa adeta kendini yeniledi. Yeni kuş türleri ortaya çıktı. Bir daha bölgede kaçak yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceğiz." dedi.

        Albayrak, Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen Kızılırmak Havzası Havza Yönetim Heyeti Toplantısı'nda, Türkiye'nin en büyük sulak alanlarından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yapılan tanıtım ve altyapı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

        Deltada 354 kuş türünün bir arada yaşadığına dikkati çeken Albayrak, "Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni 144 kaçak yapıdan temizledik. Kaçak yapıları yıktıktan sonra molozları kaldırmayarak 4 tepecik oluşturduk. Bu tepeler çimlenerek doğaya uygun hale gelmesinin yanında üzerine gözlem noktaları yerleştireceğiz. Kaçak yapıları yıktıktan sonra doğa adeta kendini yeniledi. Yeni kuş türleri ortaya çıktı. Bir daha bölgede kaçak yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceğiz." diye konuştu.

        Kuşların ve yaban hayvanlardan yaralananların tedavileri için kurdukları ilk yardım ünitesiyle ilgili de bilgi veren Albayrak, hayvanların burada tedavi edildikten sonra doğaya salındığını söyledi.

        Kuş cennetinin tanıtımına ilişkin yapılan çalışmaları anlatan Albayrak, şunları kaydetti:

        "Samsun Çarşamba Havalimanından başlayıp kuş cennetine kadarki yol güzergahının refüjlerini kuş türlerinin figürleri ile donattık. Çok da faydası oldu. Kuş cennetine ulaşımı kolaylaştırmak için yönlendirme levhaları yerleştirdik. 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinden girişlere giriş kapıları ile jandarma güvenlik noktaları koyduk. 6 atlıdan oluşan güvenlik birimi kurduk. Leyleklerin bulunduğu 2 bin metrekarelik alanı kamulaştırarak 'Leylek TOKİ'yi koruma altına aldık. Bunun yanı sıra Leylek Kule inşa edip leyleklerin göçlerini ve davranışlarını tespit edebilmek için 8 kuşa çip taktık. 4 tanesinden sinyal alıyoruz. Şu an çip takılan leylekler, Çad, Etiyopya, Sudan ve Samsun'da bulunuyor."

        Albayrak, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdiğine dikkati çekerek, tanıtım ve altyapı hizmetleri neticesinde ziyaretçi yoğunluğunun giderek arttığını aktardı.

        Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Kırıkkale Valisi İlker Haktankaçmaz, Sinop Valisi Hasan İpek, Çorum Vali Yardımcısı Adem Saçan, Yozgat Vali Yardımcısı Murat Kaplay ve SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu da katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Samsun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Samsun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler