Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen soruşturmada binlerce kişi hakkında usulsüz dinleme kararı vermekle suçlanan 54 hakim ve savcının yargılandığı davanın üçüncü duruşması tamamlandı.

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik soruşturmanın yargı ayağını oluşturan ve Yargıtay 16. Ceza Dairesince görülen davanın duruşması, sanık sayısının fazlalığı, Yargıtaydaki salonların yetersizliği nedeniyle Sincan Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda yapıldı.

        Yargıtay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil'in yokluğunda heyete daire üyesi Nevzat Özsoy başkanlık etti.

        Duruşmaya, 15'i tutuklu 17 sanık ve yakınları ile avukatlar katıldı. Dosyanın sanıklarından 34'ünün firari olduğu belirtildi. Davanın tutuksuz sanıklarından Cumhuriyet Gazetesi soruşturmasını yürüten Savcı Murat İnam ve diğer 2 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı.

        Duruşmada, dün tutukluluk itirazları için kendisine sıra gelmeyen 12 sanık dinlendi.

        Mahkeme Başkanı Özsoy, sanıklara esas hakkındaki savunmaları için ayrıca söz vereceğini belirterek, bu aşamada tutukluluk itirazlarını dile getirmelerini istedi.

        Sanıklar, iddianamenin özetinin okunmasına karşı çıkarak tamamının okunmasını istedi ve savunmalarına hazırlanmak için süre talebinde bulundu. Söz alan tüm sanıklar tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

        Verilen aranın ardından Mahkeme Başkanı Özsoy, ara kararı açıkladı.

        Buna göre, tutuksuz sanıklardan henüz savunmaları alınmayanların duruşmadan vareste tutulmalarına karar verilmediğinden mazeretsiz duruşmaya katılmamaları halinde zorla getirilme ya da yakalama tedbirlerinin uygulanabileceğinin ihtarına karar verildi.

        Bazı sanıkların iddianamenin ve son soruşturma kararının tamamının okunmasına ilişkin taleplerinin reddine karar verilirken, son soruşturmanın açılması kararının tamamının savunma hakkının kısıtlanmaması bakımından daire tarafından bastırılarak sanıklara tebliğ edilmesi kararlaştırıldı.

        MİT Müsteşarlığına müzekkere yazılarak ByLock sisteminin, yazılım, kurulum, kimler tarafından kullanıldığı, sisteme girmenin kural ve yöntemleriyle üçüncü şahıslar tarafından kullanılma imkanının bulunup bulunmadığı konuları ile sanıkların bu sistem üzerinden görüşme yapıp yapmadıkları, yaptılarsa hangi tarihler arasında yaptıklarının ve bu belirlemenin hangi teknik ile yapıldığının sorulmasına hükmedildi.

        Ayrıca, sanıkların ByLock kullanıcısı olup olmadıklarının, kullanıcı iseler hangi tarihler arasında bu sistemi kullandıklarının HSYK'dan sorulmasına karar verildi.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, eski başbakan yardımcıları Hayati Yazıcı, Yalçın Akdoğan, eski bakan Ömer Dinçer, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanlığı görevini yürüten Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'ın aralarında bulunduğu 23 ismin davaya katılma talebi kabul edildi.

        Sanıklardan Osman Kaya'nın başka suçtan tutuklu bulunması, savunmasının alınmış olması ve mevcut delil durumu nedeniyle bu davadan yurt dışına çıkış yasağı uygulanarak tahliyesine karar verildi.

        Sanıkların tutukluluk itirazları ve tahliye talepleri ise reddedildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler