Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Mersin'de merkez Mezitli Belediyesi, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Mezitli Soroptimist Kulübü tarafından tarihi 2 bin 500 yıl öncesine dayanan "Mezitli Dokuması"nın yeniden üretilmesi için atölye kuruldu.

        Mezitli Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Mezitli Belediyesi Sanatevi’nde kurulan atölyede, Mezitli dokumasının geliştirilmesi ve pazarlanması gerçekleştirilecek.

        Soli Pompeipolis kazılarında bulunan dokuma araç gereçlerinden yola çıkılarak yaklaşık 2 bin 500 yıllık tarihi olduğuna inanılan kıyafetten ev gereçlerine kadar pek çok alanda kullanılan Mezitli dokumasının yeniden canlandırılması amacıyla kurulan atölyede 30 kadın kursiyer yer alıyor.

        Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, açılışta yaptığı konuşmada, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak projeler üretmeyi her zaman ön plana aldıklarını ifade etti.

        Bu projeler içerisinde öncelikli olarak kadınların ekonomik güçlerini artırmasını istediklerini belirten Tarhan, kadınlar ekonomik güçlerini kazanırsa kadına dair birçok sorunun çözüleceğini aktardı.

        Farklı alanlarda projelerinin devam ettiğini aktaran Tarhan, şunları kaydetti:

        "Kadınlarla, çocuklarla ve gençlerle projelerimiz devam ediyor. Bizler geçmişteki kazanımlarımızı korumaya önem veriyoruz. Bunlardan birisi de geçmişteki tarihte başlamış olan fakat günümüze taşınmamış olan Mezitli dokumasını tekrar canlandırmak istiyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde maalesef gelecekten çok geçmişi korumaya çalışıyoruz. Son günlerde her yerde söyledim, Mezitli huzurun ve özgürlüğün olduğu bir ilçe. Bunun kıymetini bilmemiz gerekir."

        - "Mezitli dokumacılığı, yok olmaya yüz tutmuş durumda"

        Mezitli Soroptimist Kulübü Başkanı Sembol Tarhan da Mezitli'nin yaklaşık 2 bin 500 yıl öncesine dayanan, Roma ve Yunanların yaşadığı Soli ve Pompeipolis'te yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan dokuma araç gereçlerinin bu bölgede eski çağlardan bu yana dokumacılığın var olduğunu kanıtladığını belirtti.

        Yapılan çalışmalarda bulunan ağırşak örnekleri, dokuma ağırlıkları ve iğnelerin, Mersin Arkeoloji Müzesi'nde sergilendiğini ifade eden Tarhan, "Günümüzde de kullanılan, öküz boynuzundan yapılmış, yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen mekik, bu bölgede dokumacılığın çok eski tarihlerde var olduğunu gösteren bir başka kanıtıdır. Mezitli dokumacılığı, bütün geleneksel el sanatlarında olduğu gibi, yok olmaya yüz tutmuş durumdadır. Geçmişte her çadırın yanında, her evin bahçesinde kurulan tezgahlar hızla azalmaya başlamıştır. Günümüzde gerek ekonomik, gerekse teknolojik ve ticari açıdan baktığımızda, el dokumacılığının maliyetli ve üretim sürecinin uzun olması nedeniyle, yöre halkı kendisi üretmek yerine hazır üretilmiş ürünleri tercih etmekte ve farklı iş alanlarına yönelmektedir." ifadelerini kullandı.

        Tarhan, 2 yıl sürmesini hedefledikleri projede 30 kursiyerle bir araya geldiklerini, kursiyerlere gerekli eğitimlerin verileceğini sözlerine ekledi.

        Açılışa katılan Mersin İdmanyurdu Başkanı Ali Tekin ilk siparişi veren isim oldu.

        Konuşmaların ardından atölyenin açılışı gerçekleştirildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler