Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GİRESUN (AA) - Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, Karadeniz'de yaklaşık bir aydır gerçekleştirilen hamsi avının beklentilerin altında kaldığını belirtti.

        Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsinin bu sezon palamut avındaki bolluk nedeniyle geç avlanmaya başlandığını söyledi.

        Bu durumun ilk zamanlarda avcılığın sürekli olacağı düşüncesiyle balıkçılara umut verdiğini, ancak yanıldıklarını gördüklerini ifade eden Arslan, "Hamsi avcılığı yaklaşık bir aya yakın bir zamandır yapılıyor, ama istenilen düzeyde değil, hamsi beklentilerin çok altında kaldı. Bunları tahmin edebiliyorduk, ama bu kadar da olacağını düşünmüyorduk. Özellikle en bol ve verimli avlanma zamanları bu zamanlar. Herhalde hamsi daha erken kaybolacak." dedi.

        Hamsi fiyatlarının bu dönemlerde çok yüksek olduğunu belirten Arslan, "Ortalama 10-15 lira arasında satılıyor. Eğer hamsi istenilen miktarda olsaydı şu anda fiyatları 5 lira civarında olurdu. Bundan sonra da uzun vadede ucuzluk yaşanmayacak gibi. Havalar bozduğu zaman bu fiyatlar yükselecek. 20 liraya da hamsi yiyebiliriz." diye konuştu.

        Bazı zamanlar hamside ucuzluk yaşandığını dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

        "Bir veya iki günlük fiyatlar çok sağlıklı fiyatlar değil. Bir tekne çok avlıyor vatandaşa ucuzdan dağıtabiliyor. Böyle durumlar söz konusu. Bir de çok küçük, verimli olmayan, iyi hamsinin arasından elenmiş çok küçük boyutlarda hamsiler de çok ucuz fiyatlara piyasaya sürülüyor. Bunlar vatandaşı yanıltmasın, vatandaş hamsi alırken bu duruma dikkat etsin. 2 liraya kadar hamsi satılıyor, ucuz hamside tüketici yanılmasın."

        Balık avı için hava şartlarının önemine işaret eden Arslan, Türkiye'de gelecek hafta için soğuk ve yağışlı hava beklendiğini söyledi.

        Arslan, kar yağışının balık avcılığını etkilemediğini belirterek, "Hatta halk arasında 'hamsinin kulağına kar suyu kaçtı' şeklinde bir deyim vardır. Bu durumda balık daha lezzetli olur, ancak denizde fırtınalı bir hava olursa hem tekneler denize açılamıyor hem de balık sürüleri avlanma sahalarından uzaklaşıyor. Tabi tezgahlara da az miktarda geldiği için fiyatlar artıyor." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Giresun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Giresun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler