Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURDUR (AA) - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) "Deprem" konulu seminer düzenlendi.

        Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Yapı Topluluğu tarafından düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, deprem yoğunluklarına bakıldığında, Japonya'nın 4, Türkiye'nin 17'inci sırada yer aldığını söyledi.

        Meydana gelen depremlerde ölenlere bakıldığında Türkiye'nin üçüncü sıraya çıktığını, Japonya'nın ise 7'nci sıraya gerilediğine dikkat çeken Moriwaki, 2011 yılında Japonya'da meydana gelen depremde çok sayıda ölüm olduğunu hatırlattı.

        Söz konusu ölüm sayısının artmasında binaların değil, tsunaminin etkili olduğunu dile getiren Moriwaki, "Türkiye'de 2011 yılındaki Van depreminde ise binalarda genelde alt katlar çöktü. Üst katlar sağlam kaldı. Bunun da nedeni eksik malzeme kullanılmasındandır." dedi.

        Türkiye'de son zamanlarda yapılan güçlendirmelerle kontrollerin olumlu olduğunu kaydeden Moriwaki, Japonya'da 1982 yılından sonra yapılan binaların depreme dayanıklı olduğunu kaydetti.

        Moriwaki, Türkiye'de 81 ilden 55'inin birinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu vurgulayarak, 18 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 67'sinde malzeme eksikliği olduğunu öne sürdü.

        Japonya ile Türkiye'nin deprem konusunda aynı sıkıntıları yaşadığını belirten Moriwaki, şunları kaydetti:

        "Biz iki millet olarak aynı acıyı yaşıyoruz. Yaşanan acıları unutmamak lazım. 18 milyon yapı varsa yüzde 67'si kaçak. Kontrolsüz olduğu için inşaatlar standartlara uygun olmuyor. Japonya'da daha çok deprem oluyor ve sayısal olarak fazla. Japonya'nın arazisi Türkiye'nin yarısı kadar ama nüfusu daha fazla. Japonya'da en şiddetli deprem 9,7 şiddetinde olurken, Türkiye'de ise 7,9 şiddetinde. Türkiye'de deprem haritasına bakıldığında İstanbul'da 30 sene içinde deprem olabilir. Buradaki depremin 7,4 büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor. Araştırmalar bunu gösteriyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Burdur haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Burdur Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler