Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MANILA (AA) - Filipinler, Çinli sahil güvenlik ekiplerinin iki ülke arasındaki ihtilaflı resifte mahsur kalan iki Filipinli balıkçıyı kurtardığını bildirdi.

        Filipinler sahil güvenlik sözcüsü Armand Balilo, Çinli meslektaşlarının, ülkenin kuzeybatısındaki Scarborough Resifi yakınında 2 balıkçıyı kurtardığını ve Filipinli yetkililere teslim ettiğini açıkladı.

        Kurtarılan balıkçıları teslim almak için bir devriye gemisi gönderildiğini söyleyen Balilo, dev dalgaların süreci zorlaştırdığını kaydetti.

        Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin ekim ayında düzenlediği Çin ziyaretinden bir hafta sonra, Filipinli balıkçıların dört yıl aradan sonra tartışmalı Scarborough Resifi'nde avlandığı bildirilmişti.

        Çin, Filipinler ile davalık olduğu Güney Çin Denizi sorununda, daha yumuşak adımlar atarak bir önceki devlet başkanının aksine, yeni Filipinler yönetimiyle ters düşmek istemiyor. Bu konuda benzer tavır takınan ve ülkesinin Çin ilişkilerine öncelik veren Duterte de Uluslararası Tahkim Mahkemesinin 12 Temmuz'da Filipinler lehine karar vermesine rağmen, Çin'in bu karara uyması konusunda şimdilik baskı yapmamayı tercih ediyor.

        Duterte'den önceki Filipinler yönetimi, 2013'te, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı.

        Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek, Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, "Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu" yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı kaydedilmişti. Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti. Filipinler'in eski Devlet Başkanı Benigno Aquino, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'a gitmiş, Çin de bu ziyaretlerin ardından Filipinler ile her türlü müzakereye hazır olduklarını açıklamıştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler