Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TUNCELİ (AA) - Tunceli Baro Başkanı Barış Yıldırım, Munzur Vadisi Milli Parkı'nın "Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması için Baro Yönetim Kurulu olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurduklarını bildirdi.

        Tunceli Baro Başkanlığı Toplantı Salonu'nda, Baro Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte gazetecilere açıklamada bulunan Yıldırım, Tunceli merkez ile Ovacık ilçesi sınırları dahilinde uzanan Munzur Vadisi'nin 42 bin hektarlık bir alanı kapladığını ve Bakanlar Kurulu tarafından 1971 yılında Milli Park olarak ilan edildiğini anımsattı.

        Bölgenin Milli Park olarak ilan edilmesinde akarsu kaynakları, endemik bitki türleri, yöreye özgü hayvan türleri, yaban hayvan varlığı, tabiat güzellikleri gibi etkenlerin rol oynadığını belirten Yıldırım, "Munzur Vadisi Milli Parkı florasında hali hazırda bin 600 adet bitki türü saptanmış olup, bunlardan yüzde 18'i Munzur'a endemik türlerden oluşmaktadır. Munzur Vadisi Milli Parkı faunasında bulunan bezuvar, yaban keçisi, ur kekliği, kırmızı benekli alabalık endemik türlerdir." dedi.

        Bir alanın Dünya Miras Listesine dahil edilebilmesi için Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen olağanüstü evrensel değerini ölçen 6 kültürel ve 4 doğal kriterden en az birini karşılaması gerektiğini, Munzur Vadisi Milli Parkı'nın ise bu kriterlerden birden daha fazlasını bünyesinde barındırdığını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:

        "Munzur Vadisi Milli Parkı, kriterlerin neredeyse altısını karşılamaktadır. Ülkemizdeki kültürel, doğal mirası araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, değerlendirmek, yaymak, tanıtmak, benimsetmek görevi anayasal bir yükümlülüktür. Sonuç olarak, ilginç özellik ve güzellikleri ile istisnai evrensel değerlere sahip olan Munzur Vadisi Milli Parkı'nın Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme hükümleri gereğince Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması bakımından Dünya Kültür Mirası Komitesi'ne sunulması için Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddeleri, Anayasa'nın 56. ve 63. maddeleri çerçevesinde 01 Aralık 2016 tarihinde Tunceli Barosu Yönetim Kurulunca karar alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuru yapılmıştır."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tunceli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tunceli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler