Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Kadınlar işe alınırken çocuk yapmamaları için kendileriyle sözleşme yapan çağdaş firavunlara karşı mücadele etmemiz gerekiyor." dedi.

        Arslan, Öz Finans-İş Sendikasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) iş birliği ile kamu bankalarında çalışan kadın üyelerin sendikal bilincini artırılması amacıyla bir otelde verilen eğitim programının kapanış törenine katıldı.

        Banka çalışanlarının yaşadığı sorunlara değinen Arslan, Öz Finans-İş'in kuruluş aşamasında yaşanan sıkıntıları da anlattı.

        Öz Finans-İş'in, Hak-İş'in en büyük ikinci sendikası olduğunu belirten Arslan, "Bu yeterli mi? Değil. Daha yapacak çok işimiz var. Hala bazı sigorta şirketlerinde örgütlenemedik. Bazı bankalara giremedik. Hala kucaklamamız gereken, sendikamız bünyemize almamız gereken o kadar çok bankacı var ki onlar da bizi bekliyor." diye konuştu.

        Arslan, sendikal yapının güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin artırılması ve sendikacılığın her faaliyetinin eğitim olarak verilmesi gerektiğini bildirdi.

        Sendikanın kadın komitesinin özellikle taşrada güçlendirilmesinin önemine işaret eden Arslan, Hak-İş'in kadınların çalışma hayatında ayrımcılık, şiddet, mobbing ve benzeri bütün sorunlara yönelik "Kadın Stratejisi Belgesi" olduğunu hatırlattı.

        Arslan, yüzde 50 üyesi kadın olan Öz Finans-İş'in de kendi eylem planlarını ve hedeflerini belirlemesi gerektiğini dile getirerek, "Aslında bankalardaki kadınların sendikacılığa katılımını sağlamak, sendikal mücadeleye de katılımını sağlamakla eş anlamlı görülmelidir. Sadece sendikalara üye olmak değil, üye olduktan sonra kendilerini ifade etmeleri, pozisyonlarına göre kendilerini geliştirip, bir adım öne gidecekleri imkanların sağlanması gerekiyor." ifadesini kullandı.

        - Kadınlara, erkeklerle eşit şartlar

        Arslan, kadınların her sektörde yer almasının önemine değinerek, "Biz kotalar nedeniyle kadınların sendikalara gelmesine sıcak bakmıyoruz. Bunun yerine sendikal mücadelenin bütün kanallarını açıp, kadınları erkeklerle eşit şartlarda sendikal mücadeleye dahil edelim istiyoruz. Kadınlarda bunun mücadelesini vermeli." değerlendirmesinde bulundu.

        Hak-İş olarak yaptıkları toplu sözleşmelerde kadın çalışanlara kreş yardımı ve izinler konusunda imkanlar sağladıklarını hatırlatan Arslan, "Kadınlar işe alınırken çocuk yapmamaları için kendileriyle sözleşme yapan çağdaş firavunlara karşı, mücadele etmemiz gerekiyor. Sizleri bunun bir parçası olarak görmemiz gerekiyor. O yüzden yapacak işimiz çok Türkiye'de kadına yönelik her sektörde yapmamız gerekenler var. Henüz yaptıklarımız işin başında olduğumuzu gösteriyor." diye konuştu.

        - Yenikapı ruhu hatırlatması

        Arslan, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin de içeriden ve dışarıdan gelecek tehlikelere karşı birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Arslan, Yenikapı ruhunun da canlı tutulması gerektiğini dile getirdi.

        Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder de Türkiye'nin ilk kadın çalışma genel müdürü olduğunu belirterek, kadınlara yönelik yapılan yasal düzenlemeleri hatırlattı.

        Programda ayrıca Öz Finans-İş Genel Başkanı Ahmet Eroğlu, Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz ile Öz Finans-İş Kadın Komitesi Başkanı Cennet Can da birer konuşma yaptı.

        10 ilden 400'ü aşkın kadın çalışanın katıldığı program sonunda emeği geçenlere çeşitli hediyeler verildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler