Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DÜZCE (AA) - Düzce Ticaret Borsası ile İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) iş birliğinde düzenlenen, "Fındıkta Külleme Hastalığı Çalıştayı" sona erdi.

        Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Köksal'ın yaptığı çalıştayda, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Demirci, Prof. Dr. Yeşim Okay ve Prof. Dr. Nevzat Arık ile Fındık Araştırma Enstitüsünde görevli Dr. Arzu Sezer sunum yaptı.

        İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, çalıştay sonunda, gazetecilere yaptığı açıklamada, üreticinin probleminin bittiği anda fındıkta problemin biteceğini savundu.

        Fındık denilince akla fiyat konusunun geldiğini ve sürekli, "Fiyat ne olacak", "Fiyatı düşüren tüccarlar", "Devlet el atmıyor" gibi söylemlerle karşılaştıklarını dile getiren Gören, "Türkiye'nin ekonomik ve sosyal durumunu biliyoruz, bizim artık birleşmemiş lazım. Bölgemizin en önemli ekonomik kaynaklarından olan fındık hususunda ortak akılla tüm paydaşların ortak menfaatine ki bizim bir sloganımız var: 'Üreticinin probleminin bittiği anda fındıkta problem biter.' Tüm paydaşların menfaatine bir fındık politikası oluşturmak da hepimizin ortak aklıdır. Bürokratlar çalışıyor, ticaret yapanlar ihracatlarını yapıyor, üreticiler üretimler yapıyor." diye konuştu.

        Gören, modern tarımcılığın ürün için uygun iklimi hazırladığını anlatarak, "Fındık üretim alanın genişlediğini ve modern tekniklerin kullanılıyor. 10 yıl önce söyleniyordu 'Dünya üretiminin yüze 80'i Türkiye'den çıkıyor' diye. Şu anda sadece yüzde 65'i Türkiye’den çıkıyor. 10 yıl önce 10 bin ton üretim yapan Gürcistan şu an 80 bin ton üretim yapıyor. Komşu Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan'da da üretiliyor. İran'da bile 25 bin ton civarında fındık çıkıyor. Modern tarımcılık ürünün üretilmesi açısından iklimi çeşitli modern tekniklerle ürün elde edilme ortamını sağlıyor." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Düzce haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Düzce Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler