Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, son 14 yılda yaklaşık 4 milyon hektar alanda, 3,7 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu belirterek, bu çalışmaları daha da ileriye götürme amacında olduklarını bildirdi.

        Avcı, "5 Aralık Dünya Toprak Günü" dolayısıyla yayımladığı mesajda, toprağın varlığında zenginliğin, yokluğunda ise çölleşme ve sefaletin olduğunu vurgulayarak, milyonlarca yılda oluşan verimli toprakların, gelecek nesillere azaltılmadan teslim edilmesinin önemine işaret etti.

        Daha yaşanabilir, yoksulluğun olmadığı, sağlıklı bir çevre için insanlığın birlikte hareket ederek, dünyanın en kıymetli varlığı olan toprakları koruması gerektiğini belirten Avcı, kuraklık ve çölleşmenin yanı sıra iklim değişikliğinin de etkisiyle açlık, göç, işsizlik, yoksulluk, savaş ve istikrarsızlığın yaşandığını kaydetti. Avcı, 1 milyarın üzerinden insanın çölleşme ve kuraklıktan etkilendiği bilgisini paylaştı.

        Genel Müdürlük olarak toprakları korumak, çölleşmeye karşı mücadele için 2013 ile 2023 yıllarını kapsayan "Çölleşme ile Mücadele Stratejisi" hazırladıklarını anlatan Avcı, bu stratejiyle toprağın ve ekosistemin korunması, bozulan arazilerin ıslahı, hayat şartlarının iyileştirilmesi, uluslararası işbirliğinin artırılması, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) çalışmalarında etkinliğinin artırılmasını hedeflediklerini aktardı.

        - BM, Türkiye'yi örnek gösteriyor

        "BM Çölleşme İle Mücadele Sözleşmesi" kapsamındaki çalışmalarıyla Türkiye'nin BM tarafından diğer ülkelere örnek gösterildiğini bildiren Avcı, şunları kaydetti:

        "Çölleşme ve erozyonla daha etkili mücadele için 2008 yılında bütün kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle büyük bir ağaçlandırma seferberliği başlatıldı. Son 14 yılda yaklaşık 4 milyon hektar alanda, ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yapılarak 3,7 milyar fidan toprakla buluşturuldu. Bu çalışmaları daha da ileri götürmek gayesiyle ağaçlandırma, erozyon ve çölleşme ile mücadele amaçlı çeşitli eylem planları yürürlüğe konuldu. Yeşille kaplı alanlar artarken toprağın taşınmasının en aza indirilmesi sağlanıyor. 1970'li yıllarda erozyon sonucunda yılda 500 milyon ton toprak denizlere taşınırken yapılan çalışmalar sonucu, bu miktar 2014'te 168 milyon tona düşürüldü. 2023'te ise hedef 130 milyon tona indirmek. Kuraklık ile mücadelede yağış sularının biriktirilip suyun ihtiyaç olduğu dönemlerde kullanılması için çok sayıda baraj ve gölet inşa edildi. Bu kapsamda '1000 Günde 1000 Gölet ve Sulaması Projesi' başlatıldı. Bu sayede kırsalda istihdam artışı sağlanarak kentlere göç azaltıldı."

        Türkiye'nin de yer aldığı 14 ülkenin başlattığı, "Arazi Tahribatı Dengelenmiş Bir Dünya İçin Daha Güçlü Mücadele" çağrısına katılan ülke sayısının bugün itibariyle 102 olduğunu aktaran Avcı, bu proje ile 2030'a kadar arazi tahribatının dengelendiği bir dünya hedeflendiğini ifade etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler