Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KAYSERİ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Temmuz ihaneti sonrası ülkemizde özellikle de ekonomimizde sahnelenmeye çalışılan oyunun eminim sizler de çok iyi farkındasınız. 1 dolarla satın aldıkları, 40 sene boyunca beyinlerini yıkadıkları eli kanlı canilerle gerçekleştiremedikleri darbeyi faiz, borsa ve döviz hareketleri üzerinden başarmaya çalışıyorlar." dedi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir davet salonunda gerçekleştirilen Kayseri Sanayi Odası Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, iş adamlarına teşekkürlerini, ödül almaya hak kazananlara da tebriklerini iletti.

        Yaklaşık bir yıl sonra Kayserili iş adamları ve sanayicilerle tekrar bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan, emeği geçenlere teşekkür etti.

        Ödül töreninin tüm Türkiye için hayırlara vesile olmasını temenni eden Erdoğan, yarım asırdır Kayseri’ye hizmet eden sanayi odasını tebrik etti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1966 yılında 150 sanayicinin kurduğu odanın şimdi bin 219 üyesiyle büyük bir çınara dönüştüğünü, sanayi odasının üyelerinin ülke ve bölgenin ihtiyaç duyduğu ürünlerin önemli bir kısmını imal ve birçok ülkeye ihraç eder konuma ulaştığını anlattı.

        Oda üyesi firmaların geçen yılki dış ticaret hacminin 3 milyar dolardan fazla olduğunu belirten Erdoğan, "Hamdolsun sanayi odamızın gayretiyle Kayseri sadece Orta Anadolu’nun değil, Orta Doğu’dan Balkanlar'a, Kuzey Afrika’dan Türk Cumhuriyetlerine kadar geniş bir bölgenin üretim üssü haline geldiğini görüyoruz." dedi.

        Ziyaret ettikleri birçok ülkede Kayserili sanayicilerin ürünlerini gördükçe gurur duyduklarını ifade eden Erdoğan, "Bu iftihar tablosunda emeği, katkısı, sermayesi olan sizleri gönülden tebrik ediyorum." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Marifet iltifata tabidir.' der atalarımız, 'Müşterisiz mal zayidir.' demişlerdir. Bu ilkeden hareketle odamızın üyesi olarak yarım asırlık bu çınarın serpilmesinde katkısı olan firmalarımıza takdir ve teşekkürlerimizin bir nişanesi olarak bugün ödüllerini tevdi ediyoruz." ifadelerini kullandı.

        İş adamları ve sanayicilerin sadece Türkiye’yi değil, dünyayı da çok yakından takip ettiğini söyleyen Erdoğan, kendi şehrinin ve ülkesinin sınırlarını aşmak isteyen her müteşebbisin yapması gerekenin de esasen bu olduğunu bildirdi.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılda 3 milyar dolar dış ticaret hacmini yakalayan bir şehrin sadece kendi meseleleriyle ilgilenmesinin düşünülemeyeceğini, yeni iletişim araçlarının sunduğu imkanlarla hem bilgi edinmenin hem de bu bilgiyi fırsata çevirmenin çok daha kolay hale geldiğini dile getirdi.

        Sanayici ve iş adamlarının ürün maliyetlerinden, rakip firmaların pazarlama stratejilerine, ülkelerin ekonomik güçlerinden toplumların taleplerine kadar her bilgiye artık ofislerinden ulaşabildiğine işaret eden Erdoğan, "Reel sektörün, pazarın gerçek temsilcileri, üreten ve ürettiğini satmak zorunda olanlardır. Bilgisayar ekranının başında oturup grafikler, kırmızı ve yeşil çizgilerin hareketleri üzerinden ahkam kesmekle yetinmeyeceğinizi biliyorum. Çünkü sizler işiniz gereği insana dokunan, müşteriyle doğrudan muhatap olan kişilersiniz. Bu sebeple sanayicilerimizin ve ticaret erbabının ekonomimizle ilgili görüşlerine, kanaatlerine özel önem veriyorum." değerlendirmesinde bulundu.

        Bugüne kadar reel sektörün, sanayinin, ticaretin, sokağın, çarşının, pazarın taleplerine daima kıymet verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

        "Özellikle de politikalarımızı belirlerken elini taşın altına koyan, bu ülke için üreten, bu millet için fedakarlık gösteren siz kardeşlerimizin fikirleri bize hep yol gösterdi. Şimdi de aynı şekilde hareket ediyoruz, 14 yıldır olduğu gibi bugün de sizlerin hassasiyetlerine, endişelerine, umutlarına tercüman olmaya çalışıyoruz. 15 Temmuz ihaneti sonrası ülkemizde özellikle de ekonomimizde sahnelenmeye çalışılan oyunun eminim sizler de çok iyi farkındasınız. 1 dolarla satın aldıkları, 40 sene boyunca beyinlerini yıkadıkları eli kanlı canilerle gerçekleştiremedikleri darbeyi faiz, borsa ve döviz hareketleri üzerinden başarmaya çalışıyorlar."

        - "Kiralamalar TL'yle yapılsın"

        Erdoğan, Kayseri'deki bazı alışveriş merkezlerinde hala dövizle kiralamaların yapıldığına değinerek, şunları kaydetti:

        "Şimdi ismini de vereceğim, bir tanesini sordum, dedim 'Onun burada alışveriş merkezi vardı, o nasıl veriyor?' 'Dövizle' dediler. 'Mehmet Bey bir arasana' dedim. Az önce şimdi aradı, uçakta yakaladık. 'Böyle, böyle, sen hala bu olaylar oluyor dövizle veriyormuşsun.' dedim. İsmini de vereceğim Süleyman Bey, Çetinsaya dedi ki 'Mesajı aldım, emrinizdir, hemen TL'ye çeviriyorum.' Şimdi o alışveriş merkezinde olan bütün esnaf kardeşlerim hemen bu işi TL'ye çevirsinler, aksi takdirde Vali Bey'e veya Belediye Başkanı'na durum bildirilsin, takipçisiyiz ama aynı şekilde diğer alışveriş merkezlerinin patronlarına da sesleniyorum, eğer vatanseversek, eğer milliyetperversek gelin bir defa şu dövizleri TL'ye çevirmek suretiyle, bak bu kiracıyı bir kaybedersen, bir giderse ondan sonra boş dükkana talim edersin. Bu söylediğim benim bütün dövizle olan kiralama sistemlerinden bahsediyorum. Biz şimdi devlet olarak mesela ihalelerde bile istisnalar bir kenara TL olarak ihaleleri yapma noktasında hükümetimiz böyle bir planlama kararı aldı. Bu adımları böyle atacağız."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler