Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, "Ortak değer olan toprak, su, hava ve yeşil alanlar medeniyetlerin kaderini belirler." dedi.

        Bozoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun aldığı kararla her yıl 5 Aralık'ın "Dünya Toprak Günü" olarak belirlendiğini anımsattı.

        Toprak konusunda bilinçlendirme çalışmalarının önemine vurgu yapan Bozoğlu, dünyada özellikle tarımsal üretimi düşen uygarlıkların çöküşe sürüklendiğini ifade etti.

        Bozoğlu, bir santimetre toprağın, 300 ila 400 yıl arasında geçen zaman diliminde oluştuğuna dikkati çekerek, "Ortak değer olan toprak, su, hava ve yeşil alanlar medeniyetlerin kaderini belirler." diye konuştu.

        ÇMO'nun toprak konusundaki çalışmalarının yoğun ilgiyle karşılandığını aktaran Bozoğlu, "Çevre sorunlarının çözümü aşamasında toprağı işin içine katamazsanız, sorunları çözemezsiniz." ifadelerini kullandı.

        Bozoğlu, kamuda çevre mühendisi istihdamının artması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

        "Toprağı en iyi bilen çevre mühendisleridir. Toprağı korumak için çıkarılan yasalar var. Ancak ilgili bakanlığın personel sayısını arttırması gerekiyor. Bunun için çevre mühendislerinin devlette istihdam edilmesi gerekiyor. Öncelikle yaşanan kirliliklerin önlenmesi, var olanların giderilmesi için bilimsel ve teknik olarak neler yapılması gerektiğini görebilmek, aynı zamanda Avrupa Birliği'ndeki uygulamaları konuşmak ve bu konudaki çalışmaların ülkemizde nasıl yapılacağını tartışmamız lazım. Ancak şu kadarını söyleyeyim, ülkemizde önemli şekilde toprak kirliliği yaşanıyor. Alınması gereken çok önlem var."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler