Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, kasım ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok altında olduğunu belirterek, "Her ne kadar bu durum bir an için rahatlama sağlasa da hepimiz biliyoruz ki ilan edilen rakamların içinde son dönem vergi, döviz ve fiyat artışları bulunmamaktadır." dedi.

        Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

        Tüketici fiyatlarında Türkiye geneli için yüzde 0,52, Batı Akdeniz için ise yüzde 0,58 olarak ilan edilen kasım ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok altında olduğunu belirten Çandır, "Her ne kadar bu durum bir an için rahatlama sağlasa da hepimiz biliyoruz ki ilan edilen rakamların içinde son dönem vergi, döviz ve fiyat artışları bulunmamaktadır. Diğer taraftan tarım ve gıda sektörleri eksi yüzde 0,67 gibi son 15 yılın en düşük üçüncü fiyat azalışını yaşayarak bu ayki enflasyon rakamlarını kurtarmıştır." ifadesini kullandı.

        Enflasyondaki düşüşün kalıcı olmadığını ifade eden Çandır, şöyle devam etti:

        "Türkiye ortalaması yüzde 4,22 ve Batı Akdeniz için yüzde 4,63 olarak ilan edilen giyim enflasyonu gibi mevsimsel yükselmeler dikkate alınmasa bile, bu ay ilan edilen yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 8,1'den yüzde 7'ye düşmesi, kalıcı bir karakter taşımamaktadır. Bu tespitin, kötü haber ya da karamsarlık adına değil, gerçekleri ve yaşananları göz ardı etmemek adına yapıldığını görmek gerekir. Çünkü örneğin çekirdek enflasyon gibi mevsimsellikten uzak ve daha yapısal özellikli enflasyon son 13 yılın en yüksek ikinci rakamı olan yüzde 0,84 olarak ilan edilmiştir. Üstelik en yükseği de geçen yılın kasım ayındaki yüzde 0,89'dur. Yani son 2 yıldır çekirdek enflasyon, önceki yılların açık ara üzerinde seyretmektedir ve bu durum geleceği öngörmek bakımından iyi değildir."

        Kasım ayı üretici enflasyonunun yüksekliğine işaret eden Çandır, bunun önümüzdeki dönem tüketici enflasyonuna olumsuz yansıyacağını kaydetti. Çandır, "Bu ay üretici enflasyonu, tarımın koruma ve kollamasına rağmen, son 14 yılın en yükseği olan yüzde 2 düzeyinde ilan edilmiştir. Böyle bir yükseliş, gelecek tüketici enflasyonları için çok ciddi sinyaldir." değerlendirmesinde bulundu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler