Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURSA (AA) - Tüketici Başvuru Derneği Hukuk Komisyonu Başkanı İzzet Doğan, "Birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye'de kadınlara milletvekili seçme seçilme hakkı tanınmasına rağmen 82 yıl içinde bu konuda Avrupa ülkeleri büyük ilerleme gösterdikleri halde bizde beklenen gelişme olmamıştır." ifadelerini kullandı.

        Doğan, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Parlamentolararası Birliğin 1 Ocak 2014'te 189 ülkeden elde ettiği bilgilerden derlenmiş tabloya göre kadının parlamentoda temsilinde Türkiye'nin yüzde 14,4 ile 96'ncı sırada yer aldığını bildirdi.

        Anayasanın 10. maddesinde 1924 yılında yapılan değişiklikle erkeklere tanınan milletvekili seçme hakkının kadınlara da tanındığını anımsatan Doğan, şunları kaydetti:

        "Birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de kadınlara milletvekili seçme seçilme hakkı tanınmasına rağmen 82 yıl içinde bu konuda Avrupa ülkeleri büyük ilerleme gösterdikleri halde, bizde beklenen gelişme olmamıştır. Atatürk, Cumhuriyetin ilanından 9 ay önce Şubat 1923'te, 'Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, sosyal toplum felçlidir.' demiştir. Kadınlarımızın siyasal ve sosyal haklarına da kavuşması gerektiğine inanıyordu."

        Doğan, ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğinin, bireylerin cinsiyet temelli ayrımcılığa uğramadan yaşamın her alanında eşit olarak yer alması, görülebilmesi, güçlenmesi, temsil edilmesi ve katılımını iade ettiğini belirterek, bu anlayışın kadınların toplumsal alandaki mevcut zorlukların aşılması ve buna yönelik önlemlerin alınması konusunda önemli olduğunu ifade etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler