Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BANJUL (AA) - Gambiya'da "izinsiz gösteriye katılma" ve "şiddete teşvik" gibi suçlardan temmuzda üç yıl hapis cezasına çarptırılan muhalefet lideri serbest bırakıldı.

        Temyiz mahkemesi, Birleşik Demokrat Parti (UDP) lideri Ousainou Darboe ile 18 kişinin kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi.

        Kararın açıklanmasının ardından salonda bulunan herkes, ayağa kalkarak ülkenin ulusal marşını okudu.

        "Çıktığımda yeni seçilen devlet başkanını kucaklamaya gitmeyi planlıyorum." diyen Darboe, cezaevinde olduğu sürece kötü muamele görmediğini söyledi.

        Darboe'nun eşi Mymuna, eşinin serbest bırakılmasıyla ilgili olarak "Bu muhteşem bir gün. Bu yeni Gambiya." ifadesini kullandı.

        Mahkeme salonunda hazır bulunan Uluslararası Af Örgütü Batı Afrika Araştırmacısı Sabrina Mahtani, "Ousainou Darboe ve diğer barışçıl protestocuların kefaletle serbest bırakılması kendileri ve ailelerinin beklediği bir şeydi." dedi.

        Bu kararı beklediklerini vurgulayan Mahtani, düşüncelerini açıkladıkları ve barışçıl protestolara katıldıkları için cezaevinde olan diğer mahkumların da unutulmamasını istedi.

        Mahkeme heyeti, temmuzda UDP lideri Darboe'nin nisan ayında düzenlenen "izinsiz protestolara katılma", "şiddete ve isyana teşvik" gibi suçlardan üç yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıklamıştı.

        UDP'nin gençlik kolu lideri Solo Sandeng, 14 Nisan 2016'da düzenlenen gösteriler sırasında gözaltına alınmış ve polis gözetimindeyken hayatını kaybetmişti.

        Darboe ve diğer parti üyeleri, Sandeng'in "ölü ya da diri" kendilerine verilmesi için gösteriler düzenlemiş, bu gösteriler sırasında Darboe'nin gözaltına alınmasının ardından insan hakları örgütleri Gambiya hükümetine tutukluları serbest bırakması için çağrıda bulunmuştu.

        Ülkede 1 Aralık'ta devlet başkanlığı seçimi düzenlenmişti. Gambiya Seçim Komisyonu Başkanı Alieu Momar Nije, cuma günü seçimle ilgili resmi sonuçların henüz belli olmadığını ancak mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in seçimi kaybettiğini kabul eden açıklamalar yaptığını söylemişti. Seçimi UDP'nin adayı Adama Barrow önde götürüyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler