Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep'te kurulu ağır sanayi fabrikasında üretilen 80-100 metrelik rüzgar türbin kuleleri, pervane ve motorun monte edilmesinin ardından Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlıyor.

        Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren Çiltuğ Isı Sanayi AŞ'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Can Tuğsuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağır makine sanayisinde Türkiye'nin en büyük firmalarından birisi olduklarını söyledi.

        45 yıldır ağırlıklı olarak hidroelektrik santrallerinin mekanik parçalarını ürettiklerini anlatan Tuğsuz, bunun yanı sıra son yıllarda rüzgar türbinlerinin metrelerce uzunluktaki kulelerini de imal ettiklerini belirtti.

        Tuğsuz, fabrikaya öncelikle kulelerin çelik saclarının geldiğini ve bunların projeye uygun olarak kesildiğini belirterek, "Makinelerle uygun şekilde bükülen parçalar kaynak işleminden geçer. Genellikle Türkiye piyasasına çalışıyoruz. 4 veya 5 parça halinde yaptığımız kulenin ortaya çıkması ortalama bir ayı buluyor. Daha sonra kule içindeki asansör, merdiven, enerji hatları gibi diğer aksamlar takılıyor. Tonlarca ağırlıkta, 80 veya 100 metrelik kuleler yapıyoruz. Bunların saclarının kalınlıkları 50 milimetreye kadar çıkabiliyor." dedi.

        Türkiye'de bu işi yapan birkaç firmadan biri olduklarına değinen Tuğsuz, şunları kaydetti:

        "Rüzgar enerjisi dünyada çok büyük ilerleme kaydeden bir enerji türü. Ülkeler bu alanda büyük yatırımlar yapıyor. Karada ve denizde rüzgardan enerji üreten santraller kuruyorlar. Türkiye de ise bu sektörde beklenin altında bir gelişme kaydedildi. Bunun birçok sebebi var. Türkiye'deki enerji iletim altyapısının zayıf kalmasının bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında devletin bu konuda verdiği teşvikin yatırımcıları tatmin etmemesi de etkili. Gerekli eksiklikler tamamlanırsa Türkiye'de rüzgar enerjisinin yaygınlaşacağına inanıyorum."

        Tuğsuz, şu an sınırlı sayıda kule ürettiklerini, talep gelirse bu sayıyı artırabileceklerini sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler